• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
kalandar soğuğu - mustafa kara
film rüya ile gerçeğin iç içe geçtiği bir mekanda, karadeniz’in bir dağ köyünde yaşayan mehmet ve ailesinin hikayesine odaklanıyor. insanın ve doğanın derinliklerine inerek, oradaki esrarlı şiirsel ortaklığı görünür kılmaya çalışıyor. bazen ıssız doğanın ortasında yalnızlığın, yoksulluğun yakıcı atmosferine dokunuyor bazen de nefis bir pastoral senfoni sunuyor seyirciye.
  1. karadenizli değilim. karadeniz kültürüne de aşina değilim. ama filmi beğendim.

    bir kere film buram buram realizm kokuyor. hele dibine kadar gördüğümüz, duyduğumuz pastoral hava beni benden aldı. hatta biraz ileri gideceğim, beethoven'ın 6. senfonisine verilen ismi bu film için de kullanabiliriz; pastoral senfoni! (edit: filmin tanıtım yazısını okumadan yazdım. meğer orada da aynı isim verilmiş. eh, aklın yolu bir.)

    filmin görüntü yönetmenleri cevahir şahin ve kürşat üresin için ayrı bir parantez açmak gerek. hele bir fotoğraf vardı ki beni filmi izlediğim sinema salonundan alıp bambaşka bir dünyaya götürdü. mehmet'in evin yakınında hava karardıktan sonra sigara yaktığı sahne. bulursam buraya ekleyeceğim.

mesaj gönder