1. 1955 yılında Joseph Luft ve Harry Ingram tarafından geliştirilmiş dört çerçeveli bir iletişim ve öz farkındalık modelidir.

    şöyle bir grafiği vardır.

    Bu grafikte verilen "açık alan", kişinin kendinin farkında olduğu ve etkileşime girdiği insanlara bahsettiği kısımdır. örnek olarak, imagine'in künefe aşkı verilebilir. künefeye olan aşkı youreads ahalisi tarafından bilinir, kendi de bu künefe aşkının farkındadır.

    "kör alan" kişinin farkında olmadan dışarıya verdiği mesajları kapsar. bu mesajlar söz konusu kişinin benliği hakkında gerçeği yansıtırken, kişi bu özelliklerinin farkında değildir. hepimizin farkında olmadan yaptığı şeyler vardır. youreads içinden örnek göstermek istemedim. çevrenizdekileri düşününce eminim gözünüze çarpmış olan bir örnek göreceksinizdir.

    "gizli alan" kişinin farkında olduğu ama dışarıya yansıtmadığı özelliklerini kapsar. sırlarımızın tamamıdır. evde lexy panterra izleyip nirvanaya erişirken sevgilisinin yanına gidip, "gözüm senden başkasını görmüyor" diyen erkeği ele alırsak, lexy panterra'ya olan tutkusu bu evladımızın gizli alanında kalmaktadır.

    "bilinmeyen alan" kişinin daha önce karşılaşmadığı durumlarda vereceği tepkileri kapsar. daha önce hiç evi yanmamış olan tepelerin kocakarisi'nın, evinin yanması durumunda ne tepki vereceği ne kendince ne de tanıdıklarınca öngörülemez, bu da o tepkiyi bilinmeyen alana ait kılar. diğer bir örnek olarak tin abutut hayatında hiç künefe yememiş bir insan olarak, künefe yerse nasıl bir duyguduruma ereceğini bilemez.

    bir youser'ın açık alanı ne kadar genişse, insan ilişkilerinde o kadar başarılı olacaktır.
    kör alanınız geniş ise, en büyük başarınız sevilmeyen bir patron olmak olacak,
    gizli alanınız genişledikçe, paylaşıma kapalı, derdinizi anlatmakta güçlük çeken, gittikçe içine kapanan biri olacaksınız.

    ayrıca joseph ve harry tarafından hazırlanmış 50 soruyla pencerenin neresine daha yakın olduğunuzu öğrenebilirsiniz. lakin bu soruların cevapları uzmanlarca incelenmelidir. bu soruların test hallerini internette rahatlıkla bulabilirsiniz ama sonuçları gerçeğe yakın olmakla beraber gerçeği tamamen yansıtmıyor diye düşünüyorum.

    dipnot : yazarken canım sıkılmasın diye birkaçınızın adını kullandım. umarım rahatsız olmamışsınızdır. açık alanınız geniş, güç sizinle olsun.
    bozuk

mesaj gönder