1. trump'ın seçilmesini bekliyordum çünkü sosyal medyayı sürekli takip eden biri değilim ve böylelikle medyada yer alan ya onu ya bunu seç zorbalığından kurtulup aklı başında değerlendirmeler yapabiliyorum. yapabiliriz de. herkese tavsiye ederim bunu. (kendimi övmüş bulundum ama idare edin canım ya. çünkü benim böyle konular hakkında konuşabileceğim pek arkadaşım yok ve buraya da biraz olsun ben demiştim havalarında takılabilmek için bu konuda yazıyorum.)

    kadın başkan seçilirse değişim olur diyordu medya ancak hillary'nin vaatleri öyle değildi. bizden ornek vermek gerekirse, tansu çiller'in ve turgut özal'ın başbakan olması ne kadın haklarında ne de kürt sorununda bir iyileşmeye sebep olmadığını söyleyebilirim.

    değişim demişken trump'ın seçilmesi değişime sebep olabilirdi ve kısmen oldu şimdilik. ileride ne olur göreceğiz. trump'ın seçilmesi ileti çağını yaşayan dünyada pek çok şeyden haberdar olan ama pek de bir şey bilmeyen bir insan modeli yarattı. daha açık ve daha hafifletilmiş bir şekilde ifade etmek gerekirse insanların kullandığı teknoloji ile o teknolojiyi üretebilme kapasitesi arasındaki mesafe arttı. böyle bir durum teknolojiyi show için, trollük için kullanmaya sebep oldu. trump trollügünü yaptı ve kitleyi arkasına aldı. aynısı turkiye'de de oldu. trollük kelimesini biraz daha açmak gerekiyor aslında. kast ettiğim şey amerikan halkının çoğunluğunun dile getirmek istediği ama dile getirmediği yıllardır kolektif bilinç altlarında yer etmiş düşünceleri açıkça ifade edilmesidir. trump bunu yaptı. halk onla aynı görüşte olsa bile bunu açıkça ifade edemedi ve bu anketlere yansımadı. aynısı turkiye'de de olmuştu ve şimdilerde olmaya devam edip etmediği ise tartışılır. (hani şu her iki kişiden biri akp'ye oy veriyor ama çevredeki kimse oy verdiğini söylemiyor muhabbeti. kim veriyor la o zaman bunlara bu oyu muhabbeti. bildin mi?)

    hillary geçmişte yaptıklarıyla olsun, gelecek için vaat ettikleriyle olsun tam bir felaket. yeminle korkulur. o gelseydi başa hiç bir şey değişmeyecek ve her şey olduğu gibi kötüye gitmeye devam edecekti.

    trump trollük yaptı ve ustüne öz eleştiri de bulundu amerika'nın durumuna. yeniden kuracağız muhabbeti falan. çok köklü bir değişim o olacağını sanmıyorum ama yine de bir şeyleri değiştirmeyi kafaya koymuş ve dünyaya değil de amerikan halkına kanalize olmuş birisi kendisi. vaatleri de bu yöndeydi. hillary rusya ve çin'i karşısına alıp cephe açmayı, trump ise eskisi kadar güçlü bir devlet olmadığını bildiğinden diyalog yoluna gidip öyle ya da böyle amerika yi yine dünyanın jandarması rolünde tutmayı vaat etti.

    neyse ya ben yine benim daha çok ilgilendiğim iletişim alanına döneyim. trump'ın vaatleri bana lise başkanlık seçimlerini hatırlattı. son çıkan kişi diğerlerinin vaatlerini yapamayacağını ama yine de başkan olmak istediğini ve gerçekçi hedeflerini anlatıp piyasayı parsellerdi. trump bunu yaptı biraz da.

    hillary medyayı satın aldı diyorlar ama almasa da olurmuş bence. ya çok satın aldı ya da trump sağlam trollük yaptı ve çok fazla trump karşıtı şey medyada yer aldı. bu ister istemez insanların içten içe tepkisini çekti ve mağdurun tarafından yana bir tutum sergiledi, hiç yoktan trump'ı tanımak istedi ve bu durum her türlü trump'ın işine geldi. (ilkinde oy ikincisinde reklam olarak) sürekli tekrar bu sefer bunalttı belki de. nazi dönemi propaganda işlerine bakan dayıyla bu konu hakkında tartışmak gerek la. neyse.

    (aklıma gelmişken bu reklamlar "ülkeyi terk ederim bak haa" diyen ünlülerin videolarına kadar vardı. ben de sinir oldum bak şimdi (: )

    son olarak değişim oldu ama bu değişim amerika için gecikmeli bir değişimdi bana göre. obama effect diyorum ben buna. çok komik çünkü. :) dünya'da sağ partiler ön plana çıktı. iletişim çağı muhabbetinde bahsettiğim şey burada da geçerli, amerika geriden geldi sadece. halkların geçmişten gelen ön yargılarıyla ve bu ön yargıları doğru kullanan liderlerle, iletişim çağının getirmiş olduğu küreselleşmeye karşı tepkilerden biridir bana kalırsa trump'ın seçilmesi. (geç demiştim ama niye öyle dedim ki? bu açıdan bakarsak amerika'nın da troll lider modeline girmesi, kendi var ettiği küreselleşmenin olumsuz yanlarına bir tepkidir)

    farklılıkları tanıyarak değil de yok sayarak yapılmış olan bir küreselleşmenin, kendi silahıyla (iletişim sonucunda çıkan halk) vurulmasıdır, trump'ın seçilmesi. hayırlı uğurlu olsun. :))

mesaj gönder