1. bir insan, hayatı boyunca ortalama 22 bin 176 naylon poşeti doğaya atıyor. bir petrol türevi madde olan polietilenden üretilen naylon poşetler doğada bin yıl boyunca yok olmuyor ve her yıl doğaya atılan milyarlarca naylon poşetin sadece % 1’i geri dönüştürülüyor. naylon poşetler bozulmaya başladıklarında, çevreye zararlı kimyasallar yayıyor ve besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyor. bunun yanı sıra, naylon poşet üretimi petrol ve doğal gaz gibi yenilenemeyen enerjinin git gide azalmasına yol açıyor. dünya doğa vakfı'na göre naylon poşetlerden ötürü her yıl 100,000'in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor. küresel ısınma, su kaynaklarının azalması, sel, fırtına gibi çevre felaketlerine de neden olabiliyor. dünyanın pek çok ülkesinde naylon poşet kullanılması yasak. bizim de çok geç olmadan bilinçli tüketiciler olarak tüketim seçimlerimizi daha temiz bir dünya lehinde yönlendirmemiz gerek.

    sadece haftada birkaç sefer bile naylon poşet kullanmayarak haftada 6, ayda 24, yılda 288 plastik torbayı kullanımdan çıkarabiliriz. ülkemizde her beş kişiden biri bunu yapsa ortalama bir yaşam süresince 31 milyar 46 milyon 400 bin torbanın doğaya atılmamış olur.


    nasılsa bedava diye üçer beşer almayın o market poşetlerini. bir tane ekmek aldığınızda elinizde taşıyıverin. çantanızda ya da arabanızda ufak bir bez çanta bulundurmak kadar basit ve minimum çaba ile kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını, pek çok hayvan türünü ve dünya kaynaklarını korumaya destek olabilirsiniz.

mesaj gönder