1. az sayıda da olsa kadın bilim adamı var. hala sayıları az ama giderek artıyorlar.
    onların dışında her başarılı erkeğin arkasındaki kadın olayı var, doğruluğuna inanmasam da. edison'un annesi var mesela, oğlunun başarılı olacağına inanıp onunla ilgilenmeseydi edison gibi bir bilim adamı yetişmeyecekti. bu durumda oğlunun başarılarını annesine de mal edebiliriz bence. her bilim adamı için geçerli olmayabilir ama annesinin karısının desteğiyle bir çok başarıya imza atmış bilim adamları olduğuna eminim.

    eğer anaerkil bir toplum olsak aynı girdiyi tersten yazabilirdim.


    *girdinin başındaki "kadın bilim adamı" kısmı için bir kaç kişiden mesaj aldım. tdk'ya göre adam insan demektir. tdk bütün cinsiyetçi açıklamalarına rağmen adam kelimesi için erkeklerle bağdaştıracak bir açıklama yapmamış.
    ben de adamlığı erkeklere atfetmek istemiyorum. adam olmak xy kromozomu taşımakla, penisinin olmasıyla ilişkili bir durum değil. deyim olarak kullanıldığında da güç sahibi olmak, kendine yetebilmek, bir işi başarabilme yetkinliğine sahip olmak anlamlarına gelir. şimdi ben bunu bilim insanı olarak düzeltirsem kadınlara hakaret etmiş olurum. böyle bir kavramı daraltıp sadece erkeklere ait yapmayayım.

mesaj gönder