1. dünya üzerinde herhangi bir devletin egemenlik sahası içerisinde rejimin&egemenliğin varlığını tehlikeye atan herhangi bir olay olduğu zaman, devlet gider orayı dümdüz eder, isyanı bastırır, tehlikeli hissettiklerini yok eder. çünkü, güya birçoğunuzun aksini iddia ederek hümanist olduğu savına karşın devlet aklı hiçbir zaman insan haklarını birincil önceliğine koymaz; devlet aklının birincil arzusu beka'dır, ayakta kalmaktır. devlet aklı, devleti ayakta tutmak için gerektiğinde halkına da kurşun sıkar, bomba da atar, başbakanını da asar, yönetime hukuksuz yollarla el de koyar!

    asıl aptallık ise, devletin masum olduğu, devletlerin, iktidarların elinde çiçekle insanları karşıladığını sanmaktır. sen eğer dünya üzerinde herhangi bir devletin siyasi, idari, ekonomik veya kültürel egemenlik sahasında o devletin varlığını ve meşruiyetini yoksayarak yeni bir egemenlik kurmaya çalışırsan, kurarsan eyvallah da, kuramazsan o devlet seni ah canım benim, gel otur bakalım şöyle diyerek yanına oturtmaz. gücü ve gerek gördüğü ölçüde ecdadını "sever" komidinin üstüne de 100 dolar bırakır gider! hadi yine iyisin, dolar 3.47 bandında seyrediyor.

    sabiha gökçen veya atatürk'ün ise yaptığı, dünya üzerinde herhangi bir devletin göstereceği kendince makul bir reaksiyondan farklı değildir. amerika'da da böyledir, rusya'da da, suriye'de de, ingiltere'de de... aksini iddia eden ya tarih bilmiyordur ya da art niyetlidir.

    türkiye'deki toplumların ise en büyük hatalarından biri: tarihe rasyonel bakamıyor oluşumuz, neden-sonuç ilişkisi kuramayışımız ve kulaktan dolma deli dolmalarına koşulsuz inanmamız. orta doğu toplumlarının %500'ü duygusaldır ve olaylara asla realist yaklaşamaz, tarihe de aynı şekilde... o yüzden hiçbir bok düzelmeyecek bu coğrafyada...

    edit: yaşananların doğru-yanlış, insancıl veya vahşice olup olmadığını tartışmadım dikkat ederseniz. realite kısmına değindim sadece.

mesaj gönder