1. dünyanın ilk kadın savaş pilotu olması erkek egemen iktidar ve güç ilişkileri düşünüldüğünde büyük önem taşımaktadır. türkiye cumhuriyeti devleti'nin kadınlara oy hakkı tanıyan öncü ülkelerden biri olması gibi kadının sosyal ve siyasal hayata dahlini göstermektedir. bugün insan hakları metinlerine dahi baktığınızda özgün dillerinde "insan"dan değil "adam"dan bahsedildiğini görürsünüz. türkçe buna izin vermeyen bir dildir ve modern türkiye cumhuriyeti'nin temel prensiplerinde kadın erkek eşitliği yatmaktadır.

    dersim isyanı ve karşılığındaki devlet baskısına gelirsek, benim şahsi görüşümce dersim'e iç işlerinde özerklik verilebilirdi fakat bir başka yazarımızın dikkat çektiği üzere, eline silah alanların başarısız olunca işi insan haklarına vurmasına anlam veremiyorum açıkçası. sen insan öldürürken insan haklarını rafa kaldırmıyor musun güzel kardeşim?

    dersim, feodal düzenin devam ettirilmesini isteyen aşiretlerce silahlandı mı? silahlandı. daha isyanın en başında singeç köprüsü karakolu'nda görev yapan 33 asker katledildi mi katledildi. aşiretler kendi egemenliklerini tesis etmek istediler mi? istediler.

    ee? feodal düzeni devam ettirmek isteyen aşiret reislerinin ayaklanmasıyla vatandaş tabanlı modern hukuk sistemi oturtmaya çalışan devletin çatışması değil mi bu? özgürlük savaşçısı oldu seyit rıza başımıza işe bak.

    burada aşiret şiddetine karşı verilen devlet şiddetinde orantılılık sağlanmadığından dolayı insan hakkı ihlali vardır öte yandan. devlet, güvenlik önlemlerinde orantılılık ilkesi gereğince hareket etmek zorundadır. ve fakat bu ilke 1950 senesinde hazırlanan ve türkiye'nin 1954'te onayladığı avrupa insan hakları sözleşmesi'nde geçer.

    şunu da tekrar belirteyim. feodal düzende insan hakları filan yoktur. toprak ağası ve onun malları vardır. aşiret reislerini özgürlük savaşçısı gibi allayıp pullamayın gözünüzü seveyim.
    pinot

mesaj gönder