• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
mayta'nın öyküsü - mario vargas llosa
alejandro mayta'nın öyküsü'nde, perulu yazar mario vargas llosa, troçkist bir devrimciyi anlatıyor. romanın anlatıcısı paris'te, le monde gazetesinde peru'yla ilgili 'ayaklanma girişimi bastırıldı' başlıklı altı satırlık bir haber okur. olay kahramanlarından biri, çocukluk arkadaşıdır. yıllar sonra, peru'da bu olayın yaşayan tanıklarını bulup onlarla konuşur, belgeler toplar, olaya ve kahramanlarına tam bir tarihçi bakışıyla yaklaşır. roman, peru'nun yakın geçmişindeki siyasal bir olayın gerçek öyküsünü yazma girişiminin öyküsüdür. mario vargas llosa'nın bütün yapıtlarının yayın haklarını almış olan can yayınları, daha önce, yazarın yeşil ev, kent ve köpekler, palomino molero'yu kim öldürdü adlı romanlarını da yayımlamıştı.
  1. bir gazeteci eski devrimci mayta'nın geçmişe gömülü yaşamının peşine düşer. bu süreçte ailesi, eskinin devrimci yeninin medya şirketlerinde yönetici olmuş pek çok kişiyle görüşür. anlatılanlar gazeteciye ulaşırken bir flashback misali okur da anlatılanlara şahit olur. kimi doğru kimi uydurma onca bilginin ışığında mayta profili oluşmaya başlar. devrime sadık, saf idealizmiyle çeşitli örgüt yapılarının her silkinişinde çamura düşen bu adam 'peki şimdi nerededir, neler yapıyordur' sorusuda döner dolaşır.

    mario vargas llosa'nın güçlü kalemiyle şekillendirdiği mayta karakteri örgüt yapılarının çelişkilerini, bağımsız düşüncenin kişiden kopup örgütün tabiatını belirlemesini sorguluyor.

    mayta bir köyde görev yapan bir teğmenle dostluk kurduktan sonra hayatının en ateşli kararını veriyor ve buna ilgisiz yaklaşan kendi örgütünü, örgütçülüğü sorguluyor. bunca zamandır nerede yanlış yaptıklarını idrak ettiğinde örgüt içerisinden herhangi bir dostu olmaksızın bir başlarına köyde devrim yapmaya gidiyorlar. kitapta özellikle kışlanın işgal ediliş bölümü var ki gülsem mi ağlasam mı kararsızlığını yaşadım ve daha çok güldüm.

mesaj gönder