1. önceki versiyonlar üzerine güncelleme yapmak yerine temiz bir kurulum yapılırsa hafifliğini hissettiren favori firmanın(*:microsoft) favori işletim sistemi.

    - tüm açıklamalarda temiz kurulum esas alınmıştır.

    ön uyarı : uefi ile ilgili olduğunu düşündüğüm bir uyumluluk sorunu nedeniyle "gpt stil disklere yükleme yapılamaz" gibi aksi bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz. bu diski uçurmanıza, hatta recovery yedeğini de yok etmenize neden olabilir. mümkünse diskin imajını, değilse yedeğini alınız. yanılıyorsam lütfen düzeltiniz.

    usb'den kurulacaksa ve bilgisayarınız donanım bazında güncel bir konfigürasyonda ise oldukça hızlı yükleniyor.

    kutulu olarak lisans almak isteyenler (w10pro --> fqc-09127, w10home --> kw9-00262) kutunun içinde usb'mi yoksa dvd'mi olduğunu kontrol etmeliler. malum usb manyetik ortamlara karşı ve iletkenliğinden dolayı dvd'ye kıyasla daha hassas konumda. arıza yapacak olursa da microsoft fatura bilgisiyle destekliyor. elbette bu kargo firmasının hızı ile doğru orantılı. buna bu kadar önem vermemin nedeni; her ne kadar kurulum medyası internetten de indirilebiliyorsa da bu işlem 1 mbps(*:fiber internet) bağlantıda 3.5 saat sürüyor. beklemeye gerek yok. ayrıca her ihtimale karşı ürünün, muadili bir medyada imajının/yedeğinin alınması da önem arz etmekte. neyse; devam edelim...

    eğer işletim sisteminin yabancısıysanız ve/veya ilk defa tanışacaksanız ilk kurulumda microsoft hesabınızı girmemenizi öneririm. yerel hesap, sistemi tanımanız ve rahatlıkla kurcalamanız açısından en hafif tabirle psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır.

    windows 7 / windows 8.1 melezi start menü'ye sahip windows 10'un optimizasyonu oldukça zahmetli. uğraşmak, sabır göstermek, azmetmek gerekiyor. ne nerede öğrenilmeli. sistemin iki adet ayar menüsü var. birisi windows 10'a özel ayar menüsü diğer ise eskilerden miras "denetim masası". her ikisi de birbirinin aynı komutları verse de "varsayılan programlar" gibi ayarlarda windows 10 ayarları etkisiz kalırken denetim masasındaki varsayılan programlar etkili oluyor. örneğin; chrome'u varsayılan browser yapıp windows edge'i kovalamak için denetim masası varsayılan programlar ayarlarının kullanılması gerekti.

    windows 10'un size bir hediyesi var : windows defender. bu arkadaşı devre dışı bırakamıyorsunuz. devre dışı bıraksanız bile bu geçici bir durum. bilgisayarı yeniden başlatınca veya bir süre sonra otomatik olarak tekrar devreye giriyor. bant hızını babasının malı gibi kullanan bu hediyeyi iptal etmenin tek yolu kendi antivirüs programınızı kurmak. antivirüs kullanmayan bir kullanıcıysanız geçmiş olsun. artık kullanacaksınız. microsoft belki de kendi açısından haklıdır. örneğin; abd'de ütü alırsanız ütünün kullanma kılavuzunda kıyafeti üzerinizdeyken ütülememeniz gerektiği yazar. malum mahkemeye verme durumları. bilgisayara virüs bulaşırsa microsoft'un suçlu bulunma ihtimali olabilir. belki de bu amaçlanmıştır.

    windows 10, selefi windows 8.1 gibi market uygulamalarını destekliyor. bu kolaylığın kullanıcıyı bir çok gereksiz uygulamayı yüklemekten kurtardığını düşünüyorum. hesabınızda bir kredi kartı yüklü olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. yanlışlıkla ödeme yapmaya gerek yok. bu duruma örnek olmayabilir belki ama 5-6 yıl önce bir arkadaşım norton'u farkında olmadan satın almış.

    bazı market uygulamaları kurulum ile birlikte otomatik olarak geliyor. bir çoğu kaldırılabilinirken bir azı maalesef kaldırılamıyor. gözünüzün önünden yok olması için başlat menüsünden kaldırabilirsiniz. bu, microsoft'un kulanıcıya "şunu kullanacaksın, bunu da kullanacaksın" şeklinde dikte etmesinden başka bir şey değil. maalesef bu firma kullanıcısına bu tarz davranışları windows 98'den beri göstermekte ısrar ediyor. (bkz: windows defender)

    bir notebook veya marka bilgisayar kullanıcısıysanız oem lisansınıza microsoft destek vermeyecek. bunun yerine bilgisayarınızın firması sizi destekleyecek. mağdur olmamak için firma destekli yazılımları yüklemeniz önem arz ediyor.

    windows 10 eski donanıma sahip bilgisayarlarda kullanıcıyı çıldırtan hatalar verebilir. bu tarz konfigürasyona sahip bilgisayarlarda yükleme yapmadan önce iyice düşünülmesi gerekir. microsoft'un tavsiye ettiği minimum veya önerilen sistem gereksinimleri her zaman geçerli olmayabilir.

    kendisiyle uyumlu ve kendisini destekleyen kaliteli bir bakım onarım programıyla düzenli olarak yoklanırsa, windows 10 gerçekten çok hızlı ve hafif bir işletim sistemi. fakat uyumluluk konusuna dikkat etmek şart. kullanmayı düşündüğünüz yazılımın windows 10 ile uyumluluk durumunu kontrol ediniz.

    bu yorum zaman zaman güncellenecektir.

mesaj gönder