1. bu başlığı açarken, kategori seçiminde oldukça kararsız kaldım. öyle ki, " moleküler gastronomi " hem bir bilim dalı, hem de sihirbazlığın, kişisel yaratıcılığın en fazla uygulanabildiği gastronomik akımdır. gelin hep beraber bu sihirbazlık mutfağına göz atalım.

    geçmişi 19ncu yüzyıla kadar uzanan moleküler mutfak kavramı, terim olarak ilk kez 2005 yılında şef ettore bocchia ile davide cassi adlı bilim insanlarının birlikte yayınladıkları bildiride ilk kez “moleküler mutfak” şeklinde kullanılmıştır. bu kavramın ilk tanımını yapmış olan kişi ise, brillat-savarin’dir... brillat-savarin , 1725-1826 yılları arasında fransa' da yaşamış ve “tadın fizyolojisi” isimli çok bilinen kitabı yazmış olan ünlü bir “ gastronomdur ”. bu kitap aslında yemek ve lezzet konularına biraz fizik, biraz da kimya açılarından yaklaşan bir kitap olma özelliğini taşımaktadır. o nedenle moleküler gastronominin ilk temel taşlarından biri olarak düşünülebilir. brillat-savarin' e göre gastronomi “ insanın beslenmesi ile ilgili olan her şeyin sistematik bir incelemesi ” anlamına gelmektedir.

    peki moleküler mutfak nedir veya ne değildir?
    moleküler gastronomi, yemek yaparken ortaya çıkan fiziksel ve kimyasal süreçleri inceleyen bir bilimsel öğretidir. yemek yapmakta kullanılan malzemelerin dönüşümlerinin arkasındaki mekanizmaları inceler, bunları açıklamaya çalışır ve genel olarak (bilimsel bir bakış açısıyla) mutfak ve gastronomi olgularının sosyal, sanatsal ve teknik içeriklerini araştırır.

    moleküler gastronominin geleceği
    bu ilgi sadece bir merak mıdır? ya da yüksek gelir sahibi toplum kesiminin fark yaratma sevdasının bir tezahürü müdür? yoksa gerçekten daha bilimsel ve sağlıklı beslendiğini düşünen ve buna samimi olarak inanan ve ayrıca bunu gerçekleştirebilecek maddi imkanı olan bir kesimin normal yaşam tarzı mıdır? bu sorulara yanıt vermek, moleküler mutfağın bir fanteziden ibaret olduğuna hükmetmek, belki de bir asır önce ingiltere’de otomobilleri tehlikeli ve faydasız bularak yasaklanmasını isteyen zihniyetten farklı olmayacak ve gelecekte aynı şekilde küçümsenecektir. artık günümüzde, internetteki gastronomi ya da alelade yemek tarifi sitelerinde de moleküler mutfak ürünü tariflere rastlamak mümkün… birer kimyasal karışım terkibi kıvamında ve görünümündeki bu moleküler yemek tarifleri, her ne kadar pek çok insana en basit ifadeyle “ tuhaf ” gelse de, önemli bir meraklı kitlesinin de ilgisini cezp etmektedir.

mesaj gönder