1. hem sektör hem de mevzuatta kabul gören tanıma göre; denizde deniz araçlarıyla yapılan turizm amaçlı meslek faaliyetleri ile bunları doğrudan destekleyen turizm amaçlı faaliyetlere “deniz turizmi” denilmektedir. hizmet alanları ise;

    yat yatırım ve işletmeleri /mavi turlar-bare boat
    marina yatırım ve işletmeleri
    kruvaziyer ve feribot işletmeleri
    turizm amaçlı yat yapım ve çekek yerleri
    günübirlik gezi tekneleri
    su altı ve su üstü deniz sporları işletmelerinden oluşmaktadır.

    bu kapsamda bodrum yarımadasında deniz turizmine yönelik bütün bu faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

    1. yarımada da faaliyet gösteren üç adet marina bir adet yat limanı bulunmaktadır. bunlar, bodrum yat limanı, bodrum marina, turgutreis marina ve yalıkavak marina’dır.
    2. bodrum limanında, bodrum yolcu iskelesinin ihalesi tamamlanarak yapımına başlanmıştır. bodrum yolcu iskelesi kruvaziyer gemilere hizmet verecek şekilde projelendirilmiştir.
    3.bodrum limanının belediye tarafından işletilen bölümünde günübirlik tur tekneleri
    ve mavi yolculuk tekneleri yer almaktadır.
    4. içmeler mevkii mevcutta geleneksel ahşap yat yapım ve yat çekek yeri olarak kullanılmaktadır. bölgede bodrum için ekonomi ve istihdam açısından önemli tersaneler bulunmaktadır. bu tersanelerde bodrum’a özgü olarak üretilen (tirhandil ve aynakıç) ahşap yat ve tekneler (gulet)dünyanın her yanından talep almaktadır.

    bodrum yarımadası’ndaki yat hareketleri aşağıdaki gibidir;

    bodrum ve marmaris yabancı bandıralı yatların ülkemiz kara sularına giriş yaptıkları iki önemli limandır. kuşadası ve fethiye bu iki limanı takip etmektedir.
    ticari yatlar kuşadası’ndan antalya’ya kadar olan bölgede, yoğun olarak da bodrum-kaş arası seyretmektedirler.
    özel yatlar kuşadası’ndan antalya’ya kadar olan bölgede yoğun olarak bodrum-marmaris-antalya arası seyretmektedirler.

    marmaris merkezli olmak üzere kuzeyde bodrum güneyde antalya limanlarına kadar uzanan kıyılarda, her türlü konfora sahip yatlar ile gerçekleştirilen mürettebatlı yat gezileri “mavi yolculuk” olarak anılmaktadır. bu gezilerde, hem antik çağlardan günümüze kalan knidos, kaunos, patara ve myra gibi şehirleri gezebilmekte hem de, şnorkel ve tüp ile dalma, rüzgar sörfü, su kayağı, yamaç paraşütü ve rafting gibi sportif aktiviteler gerçekleştirilebilmektedir.

    ayrıca uğranılan kasaba ve köylerde yapılabilecek günlük gezilerde yöre halkı ile tanışma, kaynaşma ve gece eğlencelerine katılma imkanı bulunmaktadır. bodrum limanı çıkışlı mavi yolculuk tur güzergahlarına bakıldığında 5 rota da mavi yolculuk yapıldığı tespit edilmiştir.

mesaj gönder