1. türkiye'nin ilk profesyonel banka soyguncusu.

    çaldığı chevrolet’ler yüzünden 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır ama hapishaneden kaçmış, polisle girdiği çatışmada yakalanmıştır. sultanahmet cezaevi’ne gönderilmiş, hastaneye sevk almış, hastane dönüşü askeri ikna ederek emirgan’a rakı içmeye götürmüş, tuvalet penceresinden kaçmıştır. kaçarken aklında kanserden öldüğünü öğrendiği yedi yaşındaki oğlu vardır. oğlunu yoksulluktan kaybetmiştir. hapiste karar vermiş yoksulluğa meydan okuyacaktrı. diğer iki oğlunu avrupa'da okutacak, zengin olup yoksullara yardım edecektir.

    necdet elmas; http://www.uzmanlar.com/assets/Necdet-Elmas.jpg

    *ilk soygun
    istanbul çemberlitaş'taki buğday bankası'na gelen siyah gözlüklü, uzun boylu, adeta amerikan filmlerinden fırlamışçasına bir tarza sahip adam veznedeki paraları doldurmaları için torbayı bankacılara fırlattı. vezne görevlileri bunu bir şaka sandılar, ama değildi.

    dönemin unutulmaz otomobillerinden 59 model chevrolet impala gangsterin tutkusuydu. oto hırsızlığı da yapmış olan, ancak yalnızca chevrolet impala kullanan bu adam, melek kanatlı 59 model impala ile istanbul sokaklarında polisi ustaca atlatmayı başardı.
    görgü tanıklarına göre araba sokakta çalışır halde bırakılmıştı. sesi ortalığı adeta gök gürültüsü gibi inleten aracın sahibi iki dakika sonra döndü. elinde o zamanın parası ile 165 bin tl ile...

    necdet elmas efsanesi, bu soygunun ardından tüm şehre yayılacaktı. her gazetede ona ilişkin haberler yapılacak, satır aralarında 'polisin onu bir türlü yakalayamayışı'na dikkat çekilecekti.
    http://www.guncelsayfam.com/wp-content/uploads/2012/12/chevrolet-impala-Siyah.jpg

    polis araçları o dönemde 80 km/s hıza ulaşıyorken, bu otomobil 120 km/s yapabiliyordu. ve tecrübeli bir sürücüsü varsa, onu yakalamak neredeyse imkansızdı! necdet elmas ve 59 model impala, gerçekten sıkı ikiliydi.

    *gazetelere mektup gönderen gangster
    onu diğer suçlulardan ayıran, bir efsane haline getiren birçok yönü vardı. yalnızca impala ya da sten makineli tabancası değil, nevi şahsına münhasır tarzı onu farklı kılıyordu.
    gazetelere soygun yapacağına dair mektuplar gönderen gangster, bu mektuplarında son derece kibar bir dil kullanıyordu. basın ve polis, sonraki araştırmalarında da teyit edeceği bir gerçekle karşılaştı; 'gangster okumuş, eğitimli birisiydi.'

    o mektuplardan birisi; http://img-2.onedio.com/img/719/bound/2r0/55a2de70843db50a62c5a97a.webp

    *taklitleri olan gangster
    artık istanbul'da tarzı az çok ona benzeyen herkes olağan şüpheliydi. ve o tarzda olan şüpheliler dahi yakalanıyor ya da kör kurşunlara kurban gidiyorlardı.
    necdet elmas sanılıp kurşuna tutulan aile; http://galeri8.uludagsozluk.com/427/necdet-elmas_840201.jpg

    *ben işçinin parasına dokunmam
    gangsterin halk arasında bir efsaneye dönüşmesinde en önemli olaylardan birisi de iş bankası kazlıçeşme şubesi soygunu sırasında yaşanmıştır.
    http://d.vizyon61.com/gallery/140_5.jpg

    tanıklara göre elmas'a 'ben işçiyim, benim 460 liramı alma' diyen bir vatandaşa cevabı şöyle olmuştur,
    'ben işçinin parasına dokunmam.' ardından da o kişinin 460 lirasını geri vermiştir.
    bu olayın iyice duyulmasının ardından elmas bazıları için halk kahramanı, özellikle 'devlet üst kademesi'nden bazıları içinse 'muhtemel bir komünist' olmuştur.

    *700 polis-asker, helikopter ve uçak
    mesele artık iyiden iyiye büyümeye başlamıştı ve rahatsızlık yaratıyordu. gürsel'in o dönemde 'gerekirse bir ihtilal yapılır' sözü, elmas'ın 'işçinin parasına dokunmam' sözünden sonra çıkan komünist dedikodularına ilişkin söylenmiştir. yorumları yapılır. yani durum o kadar ciddidir...
    helikopterler, uçaklar, askerler, polisler. günlerce aradılar, zaman zaman izini bulsalar da necdet elmas ellerinden kaçmayı bildi.

    helikopter haberi; http://dogeya.com/wp-content/uploads/2014/05/71781380uq4.jpg

    sonra yapılan araştırmalarda, necdet elmas'ın chevrolet marka otomobillere bir hassasiyetinin olduğu, daha önce chevrolet marka araçları çalmaktan ötürü 11 yıl hapis yattığı öğrenildi.
    soygunlarda bir de ortağı vardı. necdet sinkil isimli ortağına küçük necdet deniyordu.

    *ihbar ve yakalanma süreci
    elmas ve ortağı küçük necdet, polisin ve askerin çemberi daralttığını, onlara ulaşacaklarını biliyordu. bunun için uzaklaşmaya karar verdiler. darıca'da birkaç gün saklanıp, bir tekne ile kaçacaklardı. ancak bir akrabası, ödül olarak belirlenen '100 bin tl'nin çekiciliğine dayanamadı. onları polise ihbar etti.

    gangster yakalandı; http://img-1.onedio.com/img/719/bound/2r0/55a2e158f6d727957565dd55.webp

    polis ve askerler evin etrafını çevirdi. binbaşı, “necdet teslim ol, her tarafın çevrildi, kurtulamazsın” diye bağırdı.
    necdet elmas, “bana bakın, zaten kafam bozuk, üzerime varmayın haa! yoksa ya intihar edeceğiz ya da yaylım ateşi açacağız. kıyamet o zaman kopacak! evvela şefinizle konuşmak istiyorum” dedi. binbaşı içeri girdi.

    necdet elmas silahını ve paraları teslim etti. binbaşıya, “müsaade edin, tıraş olayım. bu şekilde çıkamam” dedi. binbaşı kabul etti. tıraşını oldu, süveterini giydi, saçlarını taradı, “hazırım” dedi. kovalamaca bitmişti.
    polisin kovalamaca konusunda çok canını sıkan arabaları da elmas ile birlikte değişmişti. o yıl yeni getirilen 60 model chevrolet impala da arama çalışmalarında kullanılıyordu. yakalandıktan sonra 60 model impala'yı gören elmas'ın şöyle dediği rivayet edilir;
    'acaba bunların 70 modelleri nasıl olacak?'

    **cezalar ve olayın sonu
    bir kişinin burnunun bile kanamadığı iki banka soygununun sorumlusu 'naif gangster' necdet elmas 20 yıl, ortağı ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı
    istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'nde bir süre eğitim gördüğü için savunmasını çoğu zaman kendisi yapmıştı. hukuk biliyordu. son cümleleri ise çok manidardı;
    ''duruşmalar sırasında mahkemenizi incitecek bir şey söyledim ise bunu haleti ruhiyeme affetmenizi rica ederim. suçta bir kasıt aranırsa benim bu suçta bir kastım yok. suç bir kir, ceza ise bir banyodur. ben bu banyoda yıkanacağım. banyonun dozu fazla kaçırılırsa bu banyo fayda değil zarar tevlit eder. ileride bir kitap yazıp durumu efkarı umumiye arz edeceğim. müdafalar tali derecede kalır. esas müdafanın vicdanlarınızda yapılmasını istiyorum. adalet önünde boynum kıldan incedir.''

mesaj gönder