1. ernst ludwig kirchner,1880 yılında almanya'da doğmuş ressam.resimlerinde dışavurumculuğa dikkat çekmeye çalışan ernst,erich heckel ve kari schmidt-rottluff ile birlikte die brücke (köprü) isimli ressam grubunu kurdu.geleneksel tarzdan kaçınmaya çalışan ernst geçmiş ve gelecek arasında "köprü" oluşturabileceği sanatsal ifade yöntemleri bulmaya çalıştı.kurduğu grubun yirminci yüzyılda modern sanatın gelişimi ve dışavurumculuk akımı üzerinde büyük etkileri oldu.

    die brücke ressam topluluğu sık sık atölyede toplanırken çevreden, günlük yaşam ya da doğadan seçtiği konuları içsel durumlarla resmetmiş ve sanatçıların iç dünyasında birikenlerin "dışavurumunu" resme yansıtmıştır. doğayı abartılı ve canlı anlatan ressamlar, sanatçının içgüdüsel ve sezgisel gücünü yücelterek "dışavurumculuk" akımına öncü olmuşlar. umutsuzluğun hakim olduğu, dramatik yoğunluğun hissedildiği, canlı ve karşıt renklerle izleyiciye hüznü, kırgınlığı ve belki de kızgınlığı veren kirchner 6 yıl köprü grubuyla çalışmış sonradan tek başına çizimlerine devam etmiştir. 1933'te kirchner, naziler tarafından dejenere ressamlardan biri ilan edilmiş ve berlin sanat akademisi'ndeki görevinden alınmıştır. 1937'de almanya'daki farklı müzelerde bulunan 600'den fazla eseri toplatılmış ve bu eserler satılmış,yakılmıştır.

    kirchner, 1938 yılında almanlar'ın avusturya'yı işgali ve kendisini evine kapatmaları sonucunda yaşadığı psikolojik travma sonrası intihar etmiştir.

    kirchner'ın eve hapsedilmesi ve ölümü stefan zweig'in satranç isimli romanında doktor b.'nin başından geçenlere çok benzediği için can yayınları basmış olduğu stefan zweig romanlarının kapaklarına ernst ludwig kirchner'ın eserlerini koymaktadır.

mesaj gönder