1. büyük iskender diye anılarak tarih boyu övülen siktimin ergen irisi iii.aleksandros genç yaşta aniden ölünce, ele geçirdiği toprakların başına kimin geçeceği belli olmadığı için komutanları arasında başlayan ve elli yıl kadar süren (mö 322-275) savaşlar.

    aleksandros'un ele geçirdiği topraklar çok geniş, imparatorluk yarı-bağımsız bir çok ülkeden oluşuyor: makedonya merkez kafasına göre herkes, yunan şehir devletleri, anadolu frigya&others, levant akdeniz white sea, mısır pyramid builders, babylon blazers, persia corpseburners, batı india elephant riders, vs.

    aleksandros bir oğul peydahlamayı akıl etmiş tabii ama o da henüz bebek. ölüm döşeğinde kendisinden sonra başa kimin geçeceğine dair bir soruya "kratistos" diye cevap verdiği rivayet edilir (böyle bir lafı edecek kadar denyo olduğuna inanırım bak). soruyu soran da durur mu, "o ne demek amk türkçesini söylesene kime artislik yapıyosunuz" diye taşı gediğine koymuş.

    diadokhos halef demek, halef ardıl, ardıl da sonradan gelen demek. başlığın ingilizcesi "wars of the diadochi".

    bunlar ve çocukları birbiriyle hayvanlar gibi savaşıp ölüp üçe-beşe düştükten sonra yeni bir statüko oluşuyor, ülkeler ve başlarındaki dynasty'ler kuruluyor, kocaman hellenistik krallıklar olarak roma gelene kadar kah itişip kah anlaşarak takılmaya devam ediyorlar birkaç yüzyıl.

mesaj gönder