1. beşiktaş saldırısında üstünde bomba olan ve onlarca polisin yaşamına mâl olan teröristin videosunu hatırlarsınız. polisler üzerine koşuyorlar ve o da polisler yanına gelince kendini patlatıp eylemini gerçekleştiriyor.

    o gün, "ah be polisim, ah be yiğidim sıksaydın kafasına ne diye yanına gidiyorsun ki..." minvalinde konuşan insanlar şimdi "insanlık suçu işleniyor, ayıp, ama o daha çocuk" tarzında konuşuyor...

    keşke "o daha çocuk" hassasiyetimizi terör örgütlerinin o sabileri, hain emellerine alet ederken de gösterebilsek... keşke türkiye'nin bir bölümünde bu tarz şeyler yaşanmasa da biz de hiç bunları konuşmak zorunda kalmasak... ama ne yazık ki, türkiye'nin gerçeği bu... hain teröristler sizin, bizim, güvenlik güçlerinin hassasiyetlerini kullanmaktan çekinmeyen utanmaz ve namussuz oluşumlar. bir çocuğun bedenine bomba sarıp sarmalayıp devletin güvenlik güçlerinin üzerine salabilecek kadar alçaklar. peki asıl soru şu: güvenlik güçleri bunun tespitini nasıl yapacak ve bu işten nasıl sıyrılacak?

    çocuk olmasından onu tehdit unsuru görmeseler ancak bu ihmal bir sürü asker/polisin canına mâl olsa, başta o çocuk paramparça mı olsa daha iyidir, yoksa üstünü aratıp gerekli sorguyu ve aramayı yaptıktan sonra hem çocuğun hem kendilerinin can güvenliğini sağlasalar mı?

    üstünü aramak yerine çekip o çocuğu vursalar, sonra o çocuk masum çıksa mı yeğdir size göre, yoksa üstü aransa mı?

    yapılan uygulamayı hakların yarıştırılması yöntemi ile değerlendireceğim:

    insanın en üstün, en kutsal hakkı yaşama hakkıdır. hatta diğer tüm hakların doğmasının ve varlığının sebebi yaşama hakkıdır. yaşama hakkının korunmadığı durumlarda diğer tüm hakların varlığı ve (sözde) korunmasının hiçbir anlamı kalmayacaktır.

    bu mahiyetten yola çıkarak, o çocuğun göbeğinin açılması suretiyle üstünün uzaktan aranması belki başka hakların ihlalini doğurabilir (doğurmuştur demiyorum, doğurabilir diyorum) ancak diğer yandan her iki tarafın da yaşam hakkının korunması amacına hizmet etmektedir.

    son olarak, keşke ülkemizde terör vs yaşanmasa, keşke çocuklar böyle şeylere alet edilmese de hiç böyle manzaralarla karşılaşmasak... çocuklar güzel bir dünyada yaşayabilse...

mesaj gönder