• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.85)
içimizdeki şeytan - sabahattin ali
"isteyip istemedeğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticede aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum: buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum. halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması.. "

bu romanında, toplumsal gündemin kişilikler üzerindeki baskısını ve güçsüz insanın "kapana kısılmışlığını" gösteriyor sabahattin ali. aydın geçinenlerin karanlığına, "insanın içindeki şeytan"a keskin bir bakış.
  1. gerçek hayatı yansıttığını ileri süren kitaplar vardır, yansıtır yansıtmaz bilemem, kişiler, diyaloglar gerçekçidir veya değildir, bunu da tartışabiliriz. bu kitapsa gerçekçilik konusunu -bence- tartışamayacağımız nadir kitaplardan biridir. her karakterin ve her cümlenin gerçek hayatta kaşılığını bulabilirsiniz hem de hiç zorlanmadan. kitabın bu gerçekçiliği beni en çok yakalayan kısım olmuştu, o yüzdendir ki sadece bu özelliğinden bahsettim. kitabı okuduktan sonra çevremde yaşayan herkese "mutlaka okumalısınız" şeklinde salık verirken "kürk mantolu madonna'yı ezer geçer" demeyi de es geçmedim. sabahattin ali okumaya yeni başlayacaksanız gösterişsever insanları umursamayıp bu kitapla başlamanız isabet olacaktır.

mesaj gönder