• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
iki tutam saç dersim'in kayıp kızları - nezahat gündoğan
nezahat gündoğan'nin yönettiği belgesel türünde 2010 yılında çekilip vizyona giren bir türk filmidir. film aynı adlı kitap için yapılan belgelerle hazırlanmıştır. film adını, bir annenin, kayıp olan iki kızının kâküllerinden kestiği iki tutam saçı saklamasından alır.
1937'de dersim isyanının başlamasıyla ailelerin yanından alınıp başka yerlere verilen küçük yaştaki iki kız çocuğunun dramatik öyküsünü konu alıyor. bu iki küçük kız 80'li yaşlara geldiğinde o günleri belgesel nitelikte seyirciye aktarıyor.

belgeselinin ikincisi olan hay way zaman da 2014'de gösterime girdi.
  1. özel bir gösteriminde izleme şansına eriştiğim belgesel. "belge-sel" olmanın "belge" kısmında eksik kalmış yapıttır. ancak konusu ve amacı itibari ile çok da nedenleri, kimleri ve nasılları sorgulama derdinde olmayan, daha ziyade sonuçların küçük insanların dünyasında yarattıklarını gözler önüne seren bir film. böyle eserlerin öncelikle birbirimizi dinleme ve anlama aşamasını geçmemize daha sonra nedenlerini konuşmamıza vesile olabileceğini düşünmekteyim. önce acıyı gör, yaşananların sonuçlarını anla, saygı duy. oldu ise bunlar ondan sonra oturalım hepberaber tartışalım neden oldu, kim haklıydı diye. keşke benzeri yapıtlar tarihimizde bu topraklarda, anadolu'da yaşadığımız ve bir şekilde toplumsal hafızamızdan ya silinen (sildirilen ) ya da reddetmeyi tercih ettiğimiz (böylesi daha kolay olduğu için ) tüm acılar, tüm kanlı günler için yapılsa ve hepberaber izlesek de anlasak "öteki"nin acılarını

mesaj gönder