1. günümüzde hiç partinin seçmen kitlesine bir profil çizip "aha da bu cuk oturdu " denilecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. belki geçmişte de yoktu ama yaşım ve bilgi birikimim tespitlerimi o kadar geriye götürmeme izin vermiyor.

    akp özelinden konuşacak olursak; bana kalırsa burada bazı arkadaşların saydığı gibi 5-10 profil değil belki de her birinin arkasında özel bir hikayesi olan yüzlerce seçmen profili var. türkiye , cumhuriyetin ilanından beri onlarca kuşak gördü. o kuşaklardan bugün hayatta olanların hepsinin akpye, chpye veya diğer partilere oy verirken gösterdiği reflekslerin geçmişe uzanan bir öyküsü var. eğer gerçek bir akp seçmeni profili çıkarmak isteniyorsa bunun için bu reflekslerin kaynağına inilmesi gerekiyor.

    iki cahilin, kendini bilmezin videosunu paylaşıp "bunlara ne anlatabilirsin" demek yerine "bunlara neyi anlatmadık da böyle oldular" demek daha sorumlu bir muhalefet anlayışı olur kanaatimce. madem bu adamlar bu kadar cahil ve madem sen bu kadar aydınsın bu halkı sen aydınlatacaksın. sen aydınlatmazsan başkaları şimdi dalga geçilen videolarda olduğu gibi zaten kendisine göre aydınlatacak.

    kaldı ki bu insanlar akpye oy verdikleri için cahil değil. şimdi akpye oy veren "cahiller" yarın chpye, hdpye vb. oy verince birden aydınlanma mı yaşayacaklar? kaldırın başınızı ve çevrenizde akp harici bir partiye oy veren diğer insanlara bakın. kaçının şimdi eleştirdiğiniz kitleden farklı davrandığını oy verdiği partiye ve davaya gerçekten inanarak oy verdiğini, hayatı ile ilgili alınan kararlarda gerçekten üzerine düşünerek fikir ürettiğini bir gözlemleyin.

    gözlemlerimiz sonucunda muhakkak farklılıklar ortaya çıkacak ama ben kendi subjektif yorumunu buraya bırakıp kendi açımdan bu tartışmaya nihai katkımı sunayım:

    nasıl ki bir bardak suyun yarısını başka bir kaba boşaltınca suyun içeriği değil aldığı şekil değişiyorsa, toplumu yüzde elli orada yüzde elli burada diye ikiye böleceksek zihniyetin değil oy verilen partinin değiştiği gerçeğini kabul etmek gerekiyor. hangi kesime oy verdiğine bakmaksızın toplumumuzun kat etmesi gereken yol çok uzun ve bu yolda çaba harcayanlar çok az. çaba gösterenlerin içerisindeyse muhalefette olanların sayısı ve etkinliği az iken akp içerisinde bu iş için fedakarlıkta bulunanların sayısı da etkisi de daha fazla. çok değil, sadece her seçim sonrasında ülkeden çekip gitmekten bahseden insanlar kalıp mücadele etse kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede daha müreffeh bir ülkede yaşayacağız. akpyi bugünlere getiren ideoloji on yıllarca muhalefette kaldıktan, türlü badireler atlattıktan sonra iktidara sahip oldu. kimse 4-5 sene kılını kıpırdatmadan pinekleyip seçim akşamı geldiğinde çayını içerken seçim sonuçlarına sövme hakkını kendinde görmemeli vesselam.

mesaj gönder