1. şimdi şunu netleştirmek gerekir ki evrim ne teoridir ne yasadır. evrim bir mekanizmadır. nasıl ki buz sıfır derecenin üzerini gördüğünde suya dönüşür, evrim de bunun gibi bir mekanizmadır.

    aklı başında hiç kimse evrim mekanizmasının gerçekliği konusunda tereddüt etmez. tanımı çok basittir (her ne kadar sonuçları karmaşık olsa da): i) canlıların dna'larında nadir de olsa mutasyonlar meydana gelir (ki bu olgu deney ve gözlemle ispatlanmıştır) ii) mutasyonla birbirinden farklılaşmış aynı türe ait iki canlıdan çevreye daha başarılı şekilde uyum sağlayanı hayatta kalma konusunda daha şanslıdır (ki bu da aslında totoloji). mekanizma bu kadar.

    anlaşmazlık, dünyadaki canlı çeşitliğinin bu mekanizma ile meydana gelip gelmediği konusunda ortaya çıkıyor. ipler burada kopuyor.

    bir teori veya kanundan bahsedilecekse şöyle denmeli: türlerin kökeninin ve çeşitliliğinin sebebinin evrim mekanizması olduğuna ilişkin teori/kanun (her ne denecekse).

    gördüğüm kadarıyla ingilizce kaynaklarda da "theory of evolution" şeklindeki kullanımı nadir. bunun yerine "darwinism" ya da "darwin's theory of evolution" şeklinde kullanımlar daha yaygın.

mesaj gönder