1. oxford sözlüğü tarafından 2016 yılının kelimesi seçilmiştir.

    türkçe olarak gerçek - ötesi olarak kullanılabilir. sözlüğe göre; bir konu üzerinde kamuoyu oluşturulurken objektif gerçeklerden ziyade kişilerin o konu üzerindeki duygularının ve inanışlarının daha etkili olması denilebilir.
    sözcüğün 2016 yılının sözcüğü olarak seçilmesinin ana sebepleri ingiltere' de yapılan brexit oylaması ve abd' de yapılan başkanlık seçimleri olmuştur.
    demokrasinin ön kabullerinden biriside oy verecek olan vatandaşların bilgili olduğudur. bilgili olmalılar ki seçecekleri karar alıcıların toplum adına faydalı olacak kişiler olarak seçebilsinler. işte post-truth burada devreye girer. bilinçli bir şekilde, oy verenler gerçeklerden uzaklaştırılır. duygularına hitap eden yalan yanlış bilgilerle etrafı çevrilir. gerçekler önemini kaybetmeye başlar. örnekle açıklamak gerekirse bir politikacı çıkar ve şöyle bir vaatte bulunursa: "yurttaşlarım bizler üstün ırklarız, dünyaya hükmetmeliyiz" dediğinde yurttaşların gülüp eğlenmesi gerekirken, propaganda makinesi çoktan çalışmaya başlamış yurttaş hiçbir bilimsel gerçeğe dayanmamasına rağmen kendisinin üstün ırk olduğuna inanmıştır bile.

mesaj gönder