1. kendi kararımca "sanatçı" kategorisine sokmadığım yönetmen. nedeni ise basit: tek bir filminin bile senaryosu orijinal değildir, tümü uyarlamadır. çok iyi bir görüntü işçisidir, oyuncu yönetmenidir, plan kurgulayıcısıdır, eyvallah. ama filmleri arasındaki o uzun yıllar boyunca, hiç mi orijinal bir fikir, duygulanım, olay örgüsü düşünmemiş, hiç mi kendisi bir şey yaratmayı tasarlamamış? evet tasarlamamış. okuduğu kitapları senaryolaştırmak için yıllarca detay detay çalışmış ama insana ait tek bir duygu zerreciğini kendi başına hayal etmemiş ya da yeltenmemiş.

    oldukça mekanik bir işleyişi var kafasının. bunu filmlerindeki görüntülerin simetrisinde, tek düzeliğinde ve tekrarsallığında görmek mümkün. insana ait derin şeyler keşfedememesinin nedenlerinden biri bu olabilir. kendisini yakından tanıyanların kişiliği ve görüşleri hakkında söyledikleri de pek iç açıcı değil. sosyalist hareketlerden nefret eden, parayı gereğinden fazla seven, çekimler haricinde ingiltere'deki malikanesinden dışarı çok çok az çıkan, oyuncularına çok kötü davranan, kendisinden üstün kişilerin olabileceği ihtimalinden bile rahatsız olan bir tip. en doğrusunu ben bilirim tarzı bir dediğim dedikçiliği başkaları ile birlikte ortak bir şey yaratmanın keyfine tercih eden bir benmerkezci. gerçekten de insanın ruhuna birazcık dokunan tek filmi son filmidir.

    iyi görüntü işçiliğini diğer karakter özelliklerin getirdikleriyle birleştiren filmleri, kendisini kült yönetmen statüsüne yükseltmiştir. seveni çoktur, eyvallah, ama benim gözümde iyi sanatçı değildir.

mesaj gönder