• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.65)
Yazar thomas more
ütopya - thomas more
yaşlı bir denizci thomas more'a, son seyahati sırasında tesadüfen keşfettiği utopia adasını anlatır. bu adanın yönetim biçimi, yasama, yürütme ve yargılama gücü, yurttaşların kamu haklarından yararlanmaları gerçekten de mükemmeldir. ona göre utopia bütün avrupa devletlerinin yapılanmasına örnek oluşturacak ideal devletin ta kendisidir.utopia'da yurttaşların birlikte çalışarak elde ettiği ürünler pazar yerlerindeki ambarlara getirilir. halk her ihtiyacını bu ambarlardan karşılar, üstelik ücretsiz. çünkü utopialılar para kullanmaz. hele paranın ana maddesi altın ya da gümüşe metelik değer vermez. emeğin ortak kullanımının esas alındığı bu toplumda yiyecek sıkıntısı diye bir şey yoktur, hiç kimse dara düşmez, hiçbir yurttaş ailesinin geleceğinden endişe duymaz.çünkü utopia adaletin yeryüzündeki simgesidir. (tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. sosyalizmin dinamiklerini ele alan ilk eser.

    anlatılan sistem, marsizm'de ele alınan sistematiğe göre, aslında sosyalist düzen ve nihayetinde komünist yani devletsiz toplumu değil, proletarya diktatörlüğünü anlatıyor. veya ben öyle anladım. okuyalı uzun zaman olmuştu, hatırımda kalanlarla birkaç cümle yazmak istedim.

    anlatılan sistem devlet teorisi açısından ideali gösterirken, halkın ihtiyaçları ve halkın beklentileri açısından acaba realist gözle bakarsak gerçekten aranan, ideal düzen midir? buraya bir soru işareti bırakarak insan ruhunun özünde liberal olup olmadığı konusunu tartışmaya açarak entrymi sonlandırayım.

    çok değerli bir eserdir, kesinlikle hasan ali yücel klasikleri dizisinden okunmalıdır.

mesaj gönder