• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.51)
suç ve ceza - fyodor mihailoviç dostoyevski
suç ve ceza, rus edebiyatının en çarpıcı örneklerinden biridir. romanda, sefil ve hastalıklı bir hayat süren raskolnikov adlı gencin işlediği cinayet, cinayet öncesi ve sonrası yaşadığı buhranlar anlatılmaktadır. raskolnikov, geliştirdiği teorilerle cinayetin haklı sebeplerini düşündürmeye zorlar. nefis ruh tahlilleriyle donatılan eser, okuru romana hapsederek, onları da birer hikâye kahramanına çevirir. mantığın gerçekleriyle vicdanın sesi arasında kalacağınız bir başyapıttır bu. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. !!!
    ucundan kıyısından spoiler içeren bir entrydir. romana dair hiç bilgisi olmayan arkadaşların okuması onlar için spoiler olabilir. okumuş veya romanın ana hatlarına ilişkin bilgi sahibi kişiler içinse bir sakınca yoktur.
    !!!

    raskolnikov, tefeci kadını öldürürken, dostoyevski'nin öyle realist betimlemeleri vardır ki olay öncesi ve sonrasına ilişkin, baltayı tutuşu, merdivenleri çıkışı, kapıyı açışı, kapının gıcırtısı, baltanın ucunda yansıyan ışığın hareketleri, maktulün ve katilin olay anından evvel ve ardıl nefes alıp verişleri, raskolnikov'un adımlarının tutukluğu ve ürkekliği...

    sanki o anı yaşıyormuşçasına, tüm olay sanki yanınızdaymışçasına hatta olayın taraflarından biri sizmişçesine dehşete düşersiniz...

    dostoyevski olmak da işte tam da budur. borç aldığı ve ödeyemediği gaddar tefeci kadını öldürüp daha sonra olay yerine tekrar gidip kendi kendini ifşa eden, ancak cinayeti zaten çözen komiser tarafından kendi teslim olması için beklenen bir genç hukuk öğrencisinin hikayesi anlatım ile, betimlemeler ve okuyucuyu olayların en derinine sokabilmekle dünyanın en büyük yazarı olunuyor.

mesaj gönder