1. benim bu siteyle derdim var. daha doğrusu bu siteyle ilgili düşüncelerim var.

    öncelikle reddit'i ele alalım mesela. "front page of the internet" sloganı ile yola çıkmış bir oluşum. bugün binlerce subreddit'i ile gerçekten internetin ana sayfası konumunda. orada üyelik alırken sıra beklemek yok, çünkü ilgili subreddit'ler öyle kaliteli şekilde yönetiliyor ki trollük diyebileceğimiz küfürle sataşma, kavga çıkarma, flood yapma vs. gibi internet ortamına aykırı olaylar yaşanmıyor.

    şimdi şöyle düşünebiliriz, "ama reddit ingilizce yayın yapan bir site. orası tabii ki daha popüler, daha derli toplu falan olacak. tüm dünyaya hitap ediyorlar sonuçta." ama bu ekşi sözlük'ü benim nazarımda kurtarmıyor.

    ekşi sözlük ise, gerçekten orijinal bir fikirle kurulmuş bir platform. ssg'ye şapkamı çıkarıyorum. ilk kurulduğu zamanları düşündüğümüzde yazar alım sistemi de hayli özgün ve hoş görünüyor. ama günümüzde bu durum değişti. yazar alım sistemi sitenin kalitesini düşürüyor. kayıt oluyorsun, 10 entry giriyorsun, birileri senin entrylerine bakıp senin yazarlığına onay veriyor veya vermiyor. bu her ne kadar kaliteli bir ortam yaratma düsturuyla yola çıkılmış bir fikir gibi görünse de, bugün hiçbir işe yaramıyor.

    bugün, ekşi sözlük türkiye'de en popüler "forum", en popüler "haber kaynağı", en popüler "geyik merkezi", ve bu popülerliği inci sözlük'ten devraldığından beri üye sayısı hızla artıyor. insanlar ekşi sözlük'te konuşmak, tartışmak istiyor. ama üye alım sistemi, tam bir baş ağrısı durumunda bence. artık bir işe yararlığı yok. belki eskiden günde 100 çaylak hakkında onay veya ret kararı veriliyordu, bugün inanılmaz rakamlar var. insanlar bu siteye akın ettikçe, sitenin kalitesi elbette düşecek, her telden insan geliyor çünkü. ve yazar onaylama sistemi de artık geçersiz.

    örneğin bir üye düşünün. güncel siyaset konusunda bir tarafın partizanlığını yapıyor, tam bir fanatik. ekşi sözlük'te yazar ve her gün provokatif diyebileceğimiz entryler giriyor, ekşi sözlük'te saçma sapan tartışmalar yaratıyor, millet ona buna sövüyor, küfür ediyor. o kullanıcı ekşi sözlük'ten atılıyor. aynı kullanıcı adı ile tekrar kayıt oluyor, 10 entry giriyor, hiçbirisi suya sabuna dokunmuyor. insan hakları, dünya barışı, kardeşlik falan yazıyor 10 entryde. son tekrar yazar oluyor. ve yine başlıyor kaldığı yerden. şimdi ne değişti peki? çaylakları gerçek insanların yazar yapması neyi değiştirdi?

    onun yerine reddit'in subreddit sisteminden örnek alsalar keşke. kayıt olanı anında yazar yap. ama ekşi sözlük'te alt konu başlıkları olsun siyaset, spor, sinema falan. bu başlıklar var ama tam manasıyla o düzen havasını vermiyor. sadece açılan başlıklar belirli kategorilere tag'leniyormuş gibi görünüyor. başka özelliği yok. halbuki o alt başlıklara moderatör koysunlar, tek işi orayla ilgilenmek olsun. enerjilerini çaylakları yazar yapmak yerine, o alt başlıklarda trollük yapanları siteden atmak olsun. bu kadar.

    ben 2013 yılında kayıt oldum. 2 sene beklettiler. artık yeter dedim, 10 entryimi sildim, bıraktım yazar olma uğraşını. şu an ekşi sözlük hızla özgünlüğünü kaybediyor. evet, türkiye'de neredeyse gündem belirleme gücüne sahip, ekşi sözlük'te ortaya çıkan bir video, o akşam kanalların ana haber bültenlerinde gösterilebiliyor, ama yazar kalitesi de hızla düşüyor.

    inci sözlük de benzer yazar alım faaliyetleri yapıyordu. onlar yazar alımı açıp, kapıyorlardı. ancak onlar da kalitede düşüşün önüne geçemediler. bugün inci kelimesini taşıyabilen tek mecra inci caps.

    ekşi sözlük ve yönetimi bence reklamlardan kazandıkları paraların yarattığı illüzyondan sıyrılıp, sözlük kalitesindeki düşüşü tartışmalılar. şuku, eksi tuşlarını değiştirerek, entry numaralarını silerek de bu düşüşe çare bulamazlar.

    saygılar.

mesaj gönder