1. öncelikle bu durumu gündeme getirme nedeni terör olaylarının azalmasından rahatsız olmak falan değil. ne yazık ki bunu daha ilk cümlede belirtmek gerekiyor, hem hassas bir konu olduğu hem de bu hassasiyet üzerinden yürüyecek goygoycuların mal bulmuş mağribi gibi konunun üstüne atlama ihtimallerinden dolayı. son zamanlarda kürt hareketi kökenli terörün durulma nedenleri bir ihtimal temmuz 2015'de neden tekrar başlamış olduğunun ipuçlarını da içeriyor olabilir. bu sebeple bu durumu sorgulamak, türkiye'de terörün genel olarak mekanizmalarını anlamak açısından önemli. çok uzatmadan düşündüğümü söyleyeyim: temmuz 2015'de terörün tekrar başlaması kürt hareketinin genel çıkarlarına çok açık şekilde aykırı idi. bu sebeple terörün başlamasında kürt hareketinin genel çıkarlarından beslenmeyen dışsal etmenlerin teşviklerini de olası nedenler arasında saymak gerekir. bu dışsal etmenler nasıl çalıştı, mekanizmaları nedir, bu konularda bir şeyler söylemek spekülasyona girer ancak bildiğimiz bir şey var ki terör, iktidar partisinin tarihi boyunca siyasi bakımdan en fazla sıkışmış durumda olduğu sırada başladı. şu anda terörün durduğu veya mola verdiği (bilmiyoruz) sırada ise türkiye yakın siyasi tarihinin en meşakkatli anayasa referandumu arefesindeyiz.

    bunun yanında döviz ve borsada oldukça iyimser bir hava hakim. bu iyimserlik ocak sonu şubat başı gibi piyasalara hakim olmaya başladı şaşırtıcı şekilde. diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında sabit bir seyir izlerken türk lirası istikrarlı şekilde değer kazanmaya başladı. bunun yanında borsa yükselmeye. tam referandum arefesinde piyasalara hakim olan bahar havasını yine bu iyimserliğin başladığı sıralarda harekete geçirilen varlık fonu a.ş.'deki hareketliliğe bağlamak çok mu spekülatif olur? hele hele savunma sanayi destekleme fonu’na ait bulunan 3 milyar liranın sadece 3 aylığına, yani neredeyse referandum tarihinin hemen ertesine kadar varlık fonuna aktarılması gibi tuhaf görünüşlü bir karar alınmışken.

    yukarıdakiler spekülatif görünebilir ancak bildiğim bir şey var: tarih içinde özneler eğer kendi çıkarlarına uygun sonuçları yaratma imkanlarına sahiplerse, bunu eninde sonunda yaparlar.

mesaj gönder