1. mucit,girişimci,dahi,milyoner,zampara,hayırsever kısaca gerçek dünyanın tony stark'ı...

    hayat hikayesini öğrenirken vaay diyorsunuz sonra vaaay bunu nasıl yapmış diyorsunuz sonra yok artık bunu da mı o yapmış diyorsunuz.

    güney afrika doğumlu ancak annesi kanadalı.12 yaşında programlamayı öğrenip yazdığı oyunu satarak 500 dolar kazanmıştır.17 yaşındayken güney afrika ordusunda askerlik yapmamak için amerika gitmiştir.

    1995 yılında stanford üniversitesinde doktora yapmaya başlayalı 2 gün olmuşken okulu bırakıp kardeşi ile zip2 adında çevrimiçi veri paylaşımı yapmaya yarayan site için çalışmaya başladı.aradan 4 yıl geçtikten sonra ise kendisinin programlayıp yarattığı zip2'yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse alarak sattı.

    bu satıştan sonra bir ortağı ile beraber paypal'ı geliştirmeye başladı.kısa sürede büyük ün kazanan paypal online ödeme sitesi ebay tarafında 1.5 milyar dolar karşılığında satın alındı.

    önce zip2'yu ve ardından paypal'ı satan musk paranın içinde yüzmeye başlamıştı bile ancak bu onun için sadece bir başlangıçtı ve asıl olayına daha yeni başlıyordu.

    musk çocukluk hayali olarak belirttiği marsa gitme hedefini gerçekleştirmenin ilk adımı olarak 2002 yılında spacex şirketini kurdu.şirketi kurduktan sonra ilk olarak iss yani uluslararası uzay istasyonuna kargo roketleri göndererek nasa tarafından 1.6 milyar dolarlık bir kazanç sağladı.ancak daha sonraları bunun pek de bir getirisi olmadığını fark etti.

    çünkü uzaya gönderdiği roketler kargoyu bıraktın sonra atmosfere girip yanarak ya yok oluyor ya da kullanılamaz bir hale gelerek okyanusa çakılıyordu.her fırlatış ruslardan yeni roket alması gerekiyordu.abd ve avrupa ülkeleri roket yapamıyor sadece ruslar bu roketleri yapabiliyor ve sürekli ruslardan roket almak yerine bu roketleri gönderdikten sonra sapasağlam yere indirme hayalini kurdu.bunun için çok uğraştı ve birçok kez başarısız oldu.işte başarısız roket indirme denemelerinden bazıları...

    2015 yılı atmosfere geri girerken yanması

    burada neredeyse başarıyordu ancak yamuk iniş ve patlama..

    başarısız bir iniş denemesi daha ve patlama

    böyle birkaç tane daha başarısız inişler oluyor.herkes elon musk'ın buna bir son vermesi gerektiğini roketlerin inanılmaz pahalı olduğunu elon'ın kendini bitirdiğini söylüyordu.çünkü elon bu roketler için sadece kendi parasını kullanıyordu ve verdiği bir ropörtajda "neredeyse batıyorduk." ifadesini kullanıyor.neredeyse diyor,çünkü başardılar.evet falcon 9 atmosferden çıktıktan sonra tekrar başarılı bir şekilde iniş yapmayı başardı.inanılmaz güzel bir olay ya...insanların sevinci görülmeye değer.

    başarılı falcon 9 inişi superhero landing...

    elon musk'ın da dediği gibi holy smokes... bu sadece ilkiydi ardından devamı geldi.bu inişte 2 gün önceden.. superhero landing

    sadece bu kadarla da sınırlı değil.tesla motors ile elektrikli araçların yavaş ve çirkin görünmeyeceğini de kanıtladı bu adam ancak sonra devam edicem...

mesaj gönder