1. çevreye "emekçi kadınlar günü" mü "dünya kadınlar günü mü"açıklaması yapmadan yekten kutlanması gereken gündür.

    8 mart’ın tarihi 1857’de new york’taki dokuma işçisi kadınların daha iyi çalışma koşulları için başlattıkları greve ve 1908’de işçi kadınların meşhur ‘ekmek ve gül’ sloganıyla giriştikleri eylemlere kadar uzanıyor. işçi kadınların direnişini onurlandırmak için 1910’da kopenhag’da toplanan 2. enternasyonal’de, uluslararası bir kadınlar günü belirlenmesi önergesini sunan ise meşhur clara zetkin. günün 8 mart olarak kararlaştırılması 1913’leri buluyor. görüldüğü gibi bu yıllarda 8 mart sosyalist hareketin gündemleştirdiği bir şey. neden? çünkü daha feminizm yok.

    uzun yıllar soğuk savaşın da etkisiyle sosyalistler tarafından kutlanan 8 mart 1977’de birleşmiş milletler tarafından benimsenince uluslararası kadınlar günü olarak tanıyor. bm kararıyla 8 mart’larda kitlesel yürüyüşler yeniden alevleniyor. hatta türkiye’de de kadınların ilk kitlesel 8 mart yürüyüşü 1977’de yapılıyor. hangi kadınların? sosyalist kadınların tabii. feminizmin türkiye’ye gelmesine daha bi beş sene filan var.

    bu dönemde emekçi kadınlar mı, sade kadınlar mı diye bir tartışma yok tabi. herkes konunun işçi sınıfından kadınlarla ilgili olduğunda hemfikir. derken güm 12 eylül darbesi. sonra o da ne? bazı kadınlar, kadınların kurtuluş mücadelesi sosyalist mücadeleden ayrı yürütülmeli filan diyor. bağımsız kadın hareketi lazımmış. dilden dile dolaşan bi de tuhaf kelime, baş harfi f. işte emekçi kadın mı, öneksiz kadın mı kavgası tam burdan başlıyor canlarım. 80’lerde feminist hareketin ortaya çıkışıyla birlikte türkiye’de “8 mart kimin?” kavgası başlıyor.

    feministlere göre bunu emekçi işçi diye ayırmaya gerek yok, görünmeyen emek, ev işçiliği vs hepsi bunu içinde. solcular ise kutlamayı illa ki "emekçi" etiketinden faydalanarak yapmak da inatlı. çünkü asıl düşman kapitalizm, şte çiçekli böcekli indirimli kutlamların karşısında 8 mart’ı direniş günü olarak yaşatmak için yani.

    anlayacağınız emekçiler için “8 mart kadınlar günü”cüler bi nevi kapitalizmin oyununa gelmiş, tuzağına düşmüş, özündeki solu yitirmiş olanlar. “emekçi kadınlar günü”cüler ise 8 mart’ın arkasındaki sosyalist tarihi hatırlatan, daha sınıfçı, daha solcu olanlar.

    peki 8 mart kimin???? 8 mart tüm kadınlarındır. işçisi, orta sınıfı, işvereni, ev işçisi olarak adamlara direnmeyenimiz emekleri çar çöp edilmeyenimiz mi var ki? 8 mart’ı kapitalizme kaptırmamak için “emekçi” kelimesine muhtaç değiliz çok şükür. ömrümüz dişlerimizle tırnaklarımızla kazandığımız mevzileri savunarak geçiyor.

    durduramayacaklar kadınların coşkun akan selini!!!

mesaj gönder