1. genelde dergilerin son sayfalarında görmeye alıştığımız ve 'zeka soruları' ismini alan bir çok problem aslında basit matematik veya biraz mantık kullanılarak çözülebilir.tabi bazı sorular vardır ki çözümü sizi epey zorlar. hatta bazen üniversite ortak seçmeli dersinizin ödevini bile oluşturabilirler. ne olursa olsun pırıl pırıl dimağlarımızı çalıştırmak ve geliştirmek ayrıca biraz da eğlenmek için zeka soruları idealdir.

    işte size iki örnek:

    1) bir kral ele geçen esirlere şu şekilde bir öneri sunmuştur: daire şeklinde dizilin. içinizden rastgele birine bir kılıç vereceğim. bu birinci olsun , kılıcı verdiğim hemen solundakini öldürecek ve kılıcı ölen esirin solundakine yani üçüncüye verecek. kılıcı alan solundakini öldürüp kılıcı öldürdüğünün yanındakine verecek. bu şekilde 1 kişi kalıncaya kadar devam edecek. son kalan esir affedilecek.buna göre toplamda 1200 esir varsa kaçıncı esir affedilecektir?

    2) savaşta yenilmek üzere olan 41 kişi teslim olmak yerine birbirlerini öldürmeyi tercih eder.kimin kim tarafından öldürüleceğini şöyle belirleme kararı alırlar: çember şeklinde sıralanacaklar herhangi bir kişiden başlayarak (bu birinci olsun) sol tarafa doğru üçüncü kişi sağındaki tarafından öldürülecek. yani 3.,6.,9.,.. öldürülecek . bu işleme iki kişi kalana kadar devam edilecek . son kalan iki kişi sağ kalacak. acaba sağ kalan iki kişi hangi sıradaki kişilerdir?

    istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. gerekçesiz yanıtlar değerlendirilmeye alınmayacaktır. süreniz 15 gün. başarılar...


    not: doğru cevapları bana ulaştıran youserlara çikolata alcam.

mesaj gönder