1. 20. yüzyıl sanatını baştan yaratan adamdır. pop-art'ın yaratıcısıdır. ilk defa videoyu bir sanat biçimi olarak kullanmış ve büyük olasılıkla biraz daha uzun yaşamış olsa, bilgisayarla üretilen sanat eserlerini de hayatımıza yıllar önce sokmuş olacağı garanti olan adamdır.

    bilindik en ünlü sözü: “bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak”

    gelelim hakkındaki az bilinmiş olan şeylere:

    1. gerçek adı andrew warhola idi. tam bir ana kuzusuydu. annesi julia warhola, sanat yapması konusunda onu ilk teşvik eden kişiydi. 1952 yılında julia warhola, oğlunun yanında yaşamak için new york’a taşındı. annesi, andy warhol’un resimlerine hep katkıda bulunur, ona fikriler verirdi. hatta bazı eserlerine andy’nin imzasını bile atardı. anne oğul, 1971 yılına dek beraber yaşadılar. oğlunun ölümünden 1 yıl sonra anne warhola da vefat etti.

    2- almayı en çok sevdiği şey iç çamaşırlarıydı.

    3. 29 yaşındayken burnuna estetik yaptırdı.

    4. 20’li yaşlarındayken saçlarını griye boyamaya ve gri peruk takmaya başladı. bu görüntü sayesinde ne kadar genç göründüğünün fark edileceğini düşünüyordu.

    4. dindar bir katolik olarak yetiştirildi.

    5. takma adı drella idi. dracula ve cindirella’nın karışımı olan bu öteki benliğini, bir ‘drag queen’ olarak resmetmişti.

    6. ölümünden 2 yıl önce, bilgisayarla üretilen sanatı keşfetti. commodore amiga 1000 modelini kullanarak, bazı bilindik sanat eserlerine yeni bir yorum kattı.

    7. resimlerini afiş ve baskı teknikleriyle çoğalan warhol, bu şekilde amerikalıların olaylara bakış açısına da tepki gösteriyordu. çalışmalarında çizim, boyama, baskı resim tekniği, serigrafi, heykel, video ve müzikten yararlandı.

    8. izleyici kitlesini provoke ederek, sanatına duyulan ilgiyi canlı tutan warhol, amerika'da ve dünyada onun her hareketini takip eden, onu anlamaya çalışan bir sanat medyası yarattı.

    9. 1979 yılında, 24 saat süren le mans yarışları için, bmw’nin m1 model arabasını elle boyamıştı.

    10. durduk yerde sohbetlerini kasete kaydetmeye başlardı. kayıt cihazını insanlara “karısı” olarak tanıtıyordu.

    11. warhol, video sanatını halka açık olarak sergileyen ilk sanatçıydı.

    12. sanatında seri üretimin, seri üretim nesnelerinin sıkça kullanıldığı bir sanat türünü kullanıyordu.

    13. bir önceki günden kalan yemekleri yemeyi hiç sevmezdi.

    14. new york'da evsiz barınaklarına sürekli yardım yapardı.

    edit: kopyala yapıştır değil bilgi birikimi

mesaj gönder