1. toefl için konuşacak olursam, toefl'da reading, writing, listening and speaking'den oluşan 4 bölüm vardır.

    reading: reading bölümünde genelde okuma parçaları verilir. bunların konusu da akademiktir. eğer bir toefl kitabı edinirseniz, o kitabın reading bölümlerinde psikolojiden tarihe pek çok alanda reading parçası çözebilirsiniz. eğer benim görüşümü sorarsanız, ingilizce roman okumak çok önemli. ne alaka diyebilirsiniz. evet, akademik okuma parçaları çıkan bir bölüm için roman okumayı tavsiye ediyorum, çünkü okuma becerilerini en hızlı roman geliştirir. hatırlıyorum, toefl çalıştığım dönemde game of thrones'un ingilizcesini okumaya çalışmıştım. daha ilk sayfayı 5-10 dakikada anca bitirdim. çünkü bir elimde kitap varken diğer elimde sözlük, iki kelimede bir sözlüğü açıp anlamına bakıyordum. onu geçtim, kelimelerin anlamını bilsem bile onları cümle olarak art arda okumak, onların paragraf oluşturması, onu anlamak derken arka planda bir hikaye akıyor ve onu kaçırıyordum. ancak inat ettim, kitabı da okumaya devam ettim. sonuç olarak, kaç yüz sayfalık kitabı bitirdiğimde ingilizce hızlı okuma becerisini kazanmıştım. haliyle sınav zamanı akademik parçalarda önden bir hızlı okumayla göz gezdirip, ardından dikkatli okumayla anlayabiliyordum. ingilizce roman okumak önemli.

    listening:burada genelde diyaloglar dinliyorsunuz. mesela çat diye ortadan giriyor diyalog, başını bilmiyorsunuz, sonra hemen bitiyor. size soruyorlar, neyle ilgili konuştular diye. bu bir örnek. listening becerisini geliştirmek için gereken en önemli şey dizi ve filmleri ingilizce izlemektir. ancak altyazılar da ingilizce olmalıdır mutlaka. çünkü siz ekranda karakterin konuşmasını duyduktan sonra ekran altına, altyazıya bakarsınız orada türkçesini görür öyle analiz edersiniz. listening'e uyarladığımızda, kişilerin konuşmasını duyduğunuzda bir altyazı falan olmadığı için, türkçe'ye çevirmek size kalmıştır ve siz kim ne diyor kafanızda çevirene kadar o listening diyaloğu biter size sorular başlar. o yüzden ingilizce altyazı önemli. dizide filmde diyaloğu duyunca aşağı bakacaksınız orada ingilizce yazacak. ilk başlarda böyle izlemek çok zor geliyor, ama mümkünse daha önce izlediğiniz, ezbere bildiğiniz filmleri ingilizce altyazılı izleyin. daha rahat takip edersiniz. bir süre sonra kafanızda iki saat söylenen sözleri türkçeye çevirmeye uğraşmaya gerek kalmayacak, otomatik direk anlayacaksınız. yani, ingilizceyi türkçeye çevirip anlamak yerine direk ingilizceyi anlayacaksınız. toefl'da çok işe yarıyor.

    speaking:burada mesela bir konu ve iki farklı bakış açısı veriliyor. sizden bir görüşü seçmenizi ve bunu sözlü olarak anlatmanızı bekliyorlar. burada aksanlı ingilizce'ye gerek yok, söylediğiniz kelimeler anlaşılabiliyorsa sorun yok. bunun için püf noktası sesli okuma yapmaktır. ingilizce roman okuyun demiştim. o romanı arada sırada sesli okumaya çalışın. ama afedersiniz "mıy mıy" fısıltılı okumayın. gayet gür, temiz ses tonunda, bir sınıfa okuyormuş gibi okuyun. hatta okurken sesinizi kaydedip, daha sonra dinlerseniz, ses tonu ayarlamayı iyi öğrenirsiniz. burada önemli olan kafanızdaki düşünceleri akıcı ve temiz bir ingilizce ile mikrofona aktarmaktır. bir amerikalı, ingiliz gibi telaffuz etmeye çalışmayın, direk rahat söyleyin. önemli olan ağızdan çıkan kelimenin doğru algılanmasıdır.

    writing:burası çok klasik. bir parça veriliyor, onun hakkında yazıyorsunuz veya özgür olarak bir konu seçip essay yazıyorsunuz gibi yapmanız gerekenler var. essay yazma beceriniz önemli. essay tiplerine iyi çalışın. kompozisyon yazmaya alışın türkçe. işte giriş paragrafı, giriş paragrafında tüm yazı boyunca anlatılacak noktalardan bahsetme, gelişme kısmında o noktaları ayrı ayrı paragraflar olarak yazma, o paragrafları belli başlı bazı kelimelerle birbirine bağlama, sonuç paragrafında tüm essay'i kısa bir özet geçme, güzel bir kapanış. bu bir essay tipi. essay tiplerine alıştığınız vakit iş kolaylaşıyor. aklınızdaki konuyu direk o şablona yerleştirip, o belli başlı bazı kurallara uyarak yazıyorsunuz.

    son olarak, kitap tavsiyesi isteyen varsa önerebileceğim bir kitap var, bana çok yardımcı olmuştu:
    developing skills for the toefl ibt
    paul edmunds, nancie mckinnon, jeff zeter
    compass publishing, second edition.

mesaj gönder