1. etrafımdaki birçok insan için; ertesi gün acıkmamak için iftardan sahura kadar olan zaman diliminde tıka basa karnını doyurmak demektir. hatta sahurda yemeği çok kaçırıp iftara kadar hazımsızlık çekenler bile olur. güya amaç nefis terbiyesi(komik)

    evet sözde amaç; irade ve nefis terbiyesidir ve bu yoksulların halinden anlamak için yapılır. lakin yoksul, 1 yıldan geriye kalan 11 ay yine yoksuldur, aç kalan ise kalan 11 ay yine açtır ve yine yoksul iftardan sahura kadar olan zamanda kuş sütü eksik sofralarda değil makul durumlarda geçinir ramazanını.

    onları anlamak demek 10-15 saat aç kalmak demek değildir. onları anlamak demek: parasızlıktan doktora gidememek demek, yoksulluktan okula gidememek eğitim görememek demek. soğukta 4 duvar bulamamak sokaklarda yatmak demek, eskiyen elbiseleri yerine yenisini bulamamak demek ve daha bir çok imkansızlık...

    demem o ki bu 1 ayı gün gelir 12 aya yayarız umarım. varsın 12 ay oruç tutmayız ama kendimizi onların yerine koyarsak zaten aç kalmamıza da gerek kalmaz. not: bu söylediklerim dışında hem orucunu tutan hem onları anlayan hem de bu durumu 12 aya yayıp elinden geleni yapan insanımız da vardır. onları saygıyla karşılıyorum ve tenzih ediyorum. laflarım diğer türlü hepimizin çevresinde geriye kalan insanlar mesela başta annem olmak üzere. bu anlattıklarımı her iftar vakti kendisine tekrar söyleyeceğim.
    neden derseniz hem gün boyu sıcaktan ve açlıktan şikayet ediyor hem de iftar vakti yiyeceği yemekleri öğlenden hazırlamaya başlıyor. işin ironisi de burada başlıyor. o halinden anlamak için ibadet ettiğiniz insanlar akşama kuru ekmek bulursa öpüp başına koyacak kadar yoksullar önce zihin yapımızın değişmesi gerek sonra nefsimizi terbiye aşamasına geçeriz.

    benim size önerim 1 ay aç kalmaktansa ve akşamlar kuş sütü eksik olmayan sofralara oturmaktansa gelin 1 çocuğun hastane masraflarını karşılayın, bir ailenin yıllık ısınma ihtiyacını karşılayın ya da ne bileyim bir öğrenciye burs verin hiç olmadı onların mutfak masraflarını karşılayın ama ne olur ibadet adı altında daha çok israfa neden olacak hareketlerden kaçının. iftar menüsü kişi başı 100 tl olan yerlerde iftar açtıktan sonra inanın o orucun size bir yararı olmaz. az önce de belirttiğim gibi sözüm herkesi kapsamıyor ama isteyen de üstüne alabilir. şairin de dediği gibi ''dünyayı güzellik kurtaracak bir insanı sevmekle başlayacak her şey'' o gün geldiğinde bütün bu sorunlar ortadan kalkacak.

    eşit: gerçeklerin zülfüyare dokunma gibi bir huyu var ne yapalım sağlık olsun.

mesaj gönder