1. daha 5 yaşında başı örtülen çocuklar varken mina urgan bi zahmet "boyun eğmeyiverin" demesin. herkes kendisini ailesine kabul ettiremez. dinin, fikrin, kılık kıyafetin genlerle aktarıldığını düşünen toplumda kimsenin haddi değil "ee rest çeksinler" demek, rest çektiği için öldürülmüş bu kadar kadın varken.
    güncel verilere bakıldığında kadınların fakir olduğu için öldürülmediğini, neden öldürüldükleri görebiliriz.
    aynı işi yaptığı halde maaş eşitliğinde türkiye sondan 15. 15 ülke içinden değil 145 ülke içinden.sizin şirkette işlerin nasıl döndüğü feminizmi pek bağlamıyor bu durumda. "ama doğum izni" diye de kimse ağlamasın. bu da direkt feminizmi vajinaya indirgeyip transfobiye göz kırpmak olur.
    mina urgan üzülmesin, sürekli ispatlanması gereken bir erkeklikle de mücadele içindedir feminizm. ama en temelinde türcülük yatar. türcülük en eski, neredeyse herkesin dahil olduğu olgu. 101 seviyesi kitabımız The Sexual Politics of Meat’de Carol J. Adams, kadınlara ve hayvanlara gösterilen düşmanca tavrı inceler. doğum kontrolü, tecavüz, dişilik sömürüsü gibi.
    şimdi sütü ele alalım dolayısıyla da eti, süt bir annenin-inek- yavrusunun-buzağı- beslenmesi için salgıladığı sıvı. en çok tüketilen üzerinden gidiyorum. insan dişilerinde olduğu gibi doğum sonrası salgılanır süt. doğum içinse çiftleşmek gerekir, sanılanın aksine alinin ayşenin güçlü kemikleri olması için sürekli sütleri olmaz ineklerin. peki insanlar ne yapar? bunu yapar. eliyle döller yani hayvanı evet. peki zorla gebe bırakmak neydi? tecavüz. bitti mi,bitmez. bebeği yaşayabileceği kadar emdikten sonra anneden ayrılır. dişiyse o da süt makinesi, erkekse direkt tabağa. türkiyede öyle olmuyo sandığınız şekilde, aynen böyle. ama hayvanlar yine de yaranamaz, 500-600 kiloluk bi canlının sütünü içip sindiremiyorum diye mızmızlanan insan için, bebeğin hakkı olan o süt laktozsuz hafif bilmemne hale getirilir. neyi atladık peki, yavru ve annenin ayrılmasını. bebeği çalınan anne üzülür. anne isteyen bebek de korkar ağlar. kediler köpekler insanlar gibi.
    şimdi yumurta konuşalım. civciv doğalı 3-5 gün oldu belki 1 hafta. dişiler ve erkekler ayrıldı oldukça cansız bi nesne edasıyla. erkekler yumurtlayamayacağı için canlı canlı kıyıma. yine türkiyede böyle olmuyor diyenler olacaktır. gezi programı çekmiyoruz ve türkler merhametlidir falan diyemeyeceğim. aynen canlı canlı kesiliyor ve bu yasal. dişiyse de ufacık kafese doldurulup sürekli yumurtası alınıyor. saklamak, korumak istediği yumurtası. ama kafese girmeden yapılan bi işlem daha var gagalarının kesilmesi. kavga edip birbirlerini öldürmesinler diye. çünkü ne kadar tavuk o kadar yumurta, o kadar da para. yılda yaklaşık 346 milyon civciv. serbest gezmesi de faydasız erkek civcivler yine ölecek.
    hayvan deneyleri, tıp kozmetik, gıda, silah, tarım ve psikolojik testler. dünyada 125milyon hayvan yaklaşık. alternatif testler varken, deneylerinden başarıyla geçen ilaçların %92’si insanlarda başarısızken. zorla besleme, ilaçlar, kimyasallar, susuzluk açlık, yanıklar, biyopsiler, travmatik yaralar, cerrahi işlemler, yanık çalışmaları, kalp krizleri, elektrik şokları.
    bal ve arılar. yine diğerlerine benzer şekilde doğal olmayan yaşam. Kraliçe arı hapsedilir ve suni yolla döllenir. bal ne peki aslında? arının kendi yiyeceği. başka hayvanlara mama su verip arınınkini çalmak ne kadar tutarlı? sanırım yeterince tatlı gelmemesi ve iletişim kurulamaması yüzünden. bunların yanı sıra susuzluk, iklim değişikliği, yok edilebilecek içler acısı afrika kıtlığı.
    ekşide vegan yermeleri okumak yerine, 2010da Birleşmiş Milletler Çevre Programı, nüfus artışı tahmin edilen düzeyde sürerse 2050’de 9 milyar nüfusa sahip olacak Dünya’yı açlık ve iklim değişikliğinden korumak için hayvansal ürünlerden ve süt ürünlerinden uzaklaşan bir diyete geçişin gerekli olduğunu açıklamışken bi şeyler yapsanız, hayvan sevginiz kediden köpekten ibaret olmasa. kendiniz de hakkınızı ararken saçma bi konuma düşmeseniz. çünkü başkasına ne yaşatırsan sen de onu yaşamalısın. adil olan budur. annesinin karnından vegan doğan çok az şanslı bi kesim varken siz araştırıp bağlantıları görseniz, bahane bulmasanız. eşitlik için sosyalizm değil veganizmin gerekli olduğunu görseniz, ona göre yaşasanız.
    kaynaklar: http://environment.nationalgeographic.com/environment/freshwater/embedded-water/ http://abolisyonistveganhareket.org/ www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2964774/ https://www.youtube.com/channel/UClZJYaNN6UiMlTxQCusWJ7g https://www.vegansociety.com/go-vegan/egg-industry http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/factory-farming/chickens/egg-industry/ http://www.animalequality.net/ https://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/
    http://gentleworld.org/a-chickens-relationship-with-her-eggs/

mesaj gönder