1. hangi faiz arttırımı ? ne yazık ki bu sorunun cevabı, bir çok öğrenci tarafından verilememekte olup, bu sebepten ötürüdür ki ekonomiye sığ bir bakış açısıyla bakılmaktadır. şirketler genel politikalarını tcmb 'gösterge faiz' kalemini baz alınarak yaparlar. faiz koridorunun daraltılması ya da genişlemesi, bankaları ilgilendirir ki, bunun da dolar üzerine etkisi yoktur. sonda söyleyeceğimizi şimdi söylemek gerekirse, ' ekonomide kurları belirleyen olgu beklentilerdir.' ülkeye sıcak para girişini sağlayan çuş'lar , ülkedeki politik istikrar, ödemeler bilançosu ve tabi ki faiz göstergeleri altında pozisyon almakta, bu durum ise ülke bazında döviz kurunu belirlemektedir. ( agü sınıfına giren türkiye, dışarıdan gelen sıcak paraya muhtaç olduğu için kendi döviz kurunu belirleyemeyen bir ülkedir. bkz: gezi parkı olayları ve devamındaki ekonomik konjonktür)

    şimdi, faiz artınca neden dolar kurları düşer'i inceleyelim. ülke faiz oranlarının artması(ki bu yabancı sermaye sahibi için bist'deki ülke tahvilleridir. ) vereceğin para karşılığı daha yüksek bir getiri elde edeceğini gösterir ve arbitraj etkisiyle ülkeye yüksek bir döviz girişi meydana gelir. bu sebeple miktarı artan dövizin fiyatı ucuzlar. ve ulusal para değer kazanır. türkiye dışarıdan sıcak para ve yeşil sermayeye bağlı olduğu için para politikası kanalında etkin değildir, ve son ekonomik verilerden de anlaşıldığı gibi faiz kanalında da başarılı olduğumuz söylenemez. az gelişmiş ülke statüsünde olan türkiye'nin genişletici maliye politikalarına ihtiyacı vardır.

    özetle, zaten yeteri kadar yüksek olan faiz, dolaylı yabancı sermayeci için kardır. bu ülkeye 'dolaylı' yapılan yatırımların hepsinin ödenen faizi, bu ülke halkının cebinden çıkmaktadır.

    çare ise 'jöleli' de değil,günümüz ekonomi kitaplarındadır.(bkz: paul krugman:macro,micro)

mesaj gönder