1. bu şekilde bir iddianın olması dahi korkunç bir şey. bu platformda birçok yardım, duyarlılık kampanyaları yapıldı. yazarlar burada, mesajlaştıkları kişilerle t.c. kimlik numaraları, banka hesap numarları alışverişinde bulundu. bu verilerin kötü niyetli kiişlerin eline geçmesi ihtimalini düşünmek bile insanın aklını başından alıyor. böyle bir durum varsa eğer moderasyonun; acil bir şekilde bu duruma teknik olarak müdahale ederek, hukuki yollara başvurması elzemdir.

    hukuk demişken; "bu suç nedir? hangi durumlarda oluşur? cezai yaptırımları nelerdir?" kısaca paylaşıma sunmak isterim:

    haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu nedir? (tck md. 132)

    haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu; iki veya daha fazla kişinin, başkaları tarafından bilinmeyeceği inancı ve iradesiyle, belli iletişim araçları kullanarak (internet, telefon, faks, mektup vb.) gerçekleştirdiği haberleşmenin dinlenmesi, okunması, kaydedilmesi veya ifşa edilmesi ile oluşur.

    tck md.132’de yer alan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, “özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar” başlığında düzenlenmiştir. aşağıdaki seçimlik hareketlerden birinin işlenmesiyle suç meydana gelir:

    en az 2 veya daha fazla kişi arasındaki haberleşmenin gizliliğinin üçüncü bir kişi tarafından herhangi bir şekilde ihlal edilmesi (tck md.132/1-1.cümle),
    en az 2 veya daha fazla kişi arasındaki haberleşmenin üçüncü bir kişi tarafından “kayda alınmak suretiyle” gizliliğin ihlal edilmesi (tck md.132/1-2.cümle),
    en az 2 veya daha fazla kişi arasındaki haberleşmenin üçüncü bir kişi tarafından “ifşa edilmesi” (açığa vurulması) suretiyle gizliliğin ihlal edilmesi (tck md.132/2),
    kişinin kendisiyle yapılan haberleşmeyi herhangi bir şekilde veya basın ve yayın yoluyla “hukuka aykırı bir şekilde ifşa ederek (açığa vurarak)” gizliliği ihlal etmesi (tck md.132/3).

    haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunun temel şekli ve cezası (tck md.132/1-1.cümle)

    suçun temel şekli; üçüncü kişi olan failin, iki veya daha fazla kişi arasında aleni olmayan haberleşmeyi, özel bir çaba göstererek elverişli araçlar kullanarak “dinlemesi” veya “okuması” ile meydana gelir.

    örneğin, iki kişi arasındaki telefon görüşmesinin elverişli bir araç kullanılarak dinlenmesi; iki kişi arasındaki mektupların postada veya kapının önünde alınarak okunması; bir google uygulaması olan hangouts üzerinden gerçekleştirilen kapalı bir toplantının dinlenmesi suçun temel şeklinin işlenmesine neden olur.

    suçun temel şeklinin; yani “dinleme” veya “okuma” yoluyla haberleşmenin gizliliğinin ihlal suçunun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.


    haberleşmenin kayda alınması suretiyle gizliliğin ihlal edilmesi suçu ve cezası (tck md.132/1-2.cümle)

    iki veya daha fazla kişi arasında aleni olmayan haberleşmenin üçüncü bir kişi tarafından kayda alınması, tck md. 132/1-2. cümlesinde suçun nitelikli bir şekli olarak ayrıca düzenlenmiştir. üçüncü kişinin bu fıkraya göre cezalandırılması için haberleşmeyi kaydetmesi gerekir.

    kişinin kaydettiği haberleşmeyi okuması veya dinlemesi şart değildir, haberleşme elverişli bir araçla kaydedildikten sonra, fail tarafından dinlenmemiş veya okunmamış olsa da suç işlenmiş olur.

    haberleşme içeriğine ilişkin yapılan kaydın anlaşılabilir olup olmadığının da bir önemi yoktur. yapılan kayıttan içerik anlaşılmasa bile suç oluşur.

    haberleşmenin kaydedilmesinin hukuken şu şekillerde gerçekleşebileceği kabul edilmektedir:

    iki veya daha fazla kişi arasındaki ses veya görüntünün kaydedici cihazlarla kaydedilmesi,
    iki veya daha fazla kişi arasındaki, aleni olmayan yazıların fotokopisinin çekilmesi, resminin çekilmesi veya bir aletle başka bir nesne üzerine geçirilmesi halinde haberleşme kaydedilmiş sayılır. örneğin, iki kişi arasında iletilen bir mektubun açılarak cep telefonu ile fotoğrafının çekilmesi, haberleşmenin kaydedilmesi olarak kabul edilir.
    elektronik veya internet ortamında iletilen iletilerin herhangi bir şekilde elverişli bir araç kullanılarak kaydedilmesi halinde de haberleşmenin kaydedildiği kabul edilir. örneğin, gizli bir emailin kendi hesabına forward edilerek kaydedilmesi; e-mailin fotoğrafının çekilmesi; emailin taşınabilir belleğe veya cd’ye aktarılması haberleşmenin kaydedilmesi olarak kabul edilmektedir.

    üçüncü bir kişi tarafından, en az 2 veya daha fazla kişi arasındaki haberleşmenin kayda alınmak suretiyle” gizliliğin ihlal edilmesi suçunun cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır (tck md. 132/1-2.cümle).

    saygılar.

mesaj gönder