• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.85)
içimizdeki şeytan - sabahattin ali
"isteyip istemedeğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticede aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum: buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum. halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması.. "

bu romanında, toplumsal gündemin kişilikler üzerindeki baskısını ve güçsüz insanın "kapana kısılmışlığını" gösteriyor sabahattin ali. aydın geçinenlerin karanlığına, "insanın içindeki şeytan"a keskin bir bakış.
  1. dün gece bu başlığı arattım ama mobilden çıkmıyor açılmamış olamaz diye düşünmüştüm neyse ki yanılmamışım.

    uzun zamandır listemdeydi ama sıra gelmiyordu bir türlü. keşke bir kaç yıl önce okumuş olsaydım bugün okuduktan sonra neyi daha farklı hissettirdiğini görebilseydim. şimdi okurken bu cümleyi daha önce okusaydım ne hissederdim ne anlardım diye düşünüyorum ama aynı tadı vermiyor kesinlikle. aylardır okumak istediklerimi değil de okumak zorunda olduklarımı okuduğumdan çok iyi geldi, susuzluktan ölürken buz gibi limonata bulmuşum gibi.

    "hiçbir insan seven bir insanın karşısında alakasız olamaz. dünyanın bu en harikulade hadisesi karşısında kimse hareket ihtiyarına malik değildir. buna hakkı yoktur. nasıl muhtaç olduğumuz havayı istemem demeye, mekan içinde bir yer işgal etmekten vazgeçmeye kuvvetimiz yoksa bize verilen aşkı almamaya da iktidarımız yoktur. sizi seviyorum..."

mesaj gönder