1. dünün en beğenilenlerinde şu entryyi (#218231) görünce şaşırdım açıkçası. hem kaynak gösterilmemişti hem de bir sürü eksik bilgi vardı.

    mumyalamadaki temel amaç bedenin ve iç organların çürümesini engellemektir. yani beyin dışında diğer iç organlar da çıkarılıyor ama beynin işlevi bilinmediğinden atılıyordu. mumyalama sırasında ise sadece firavunların kalpleri vücutlarında bırakılıyordu. bunun sebebi ise firavunun yeniden dirilmesini sağlayacak büyüleri hatırlaması.

    "mumyalama öncelikle fiziksel bir süreçtir, ama her aşaması dini ayinlerle birlikte yürütülür. en önemli aşama, bedendeki nemin olabildiğince çabuk bir şekilde alınmasıdır. dokuyu tahrip etmek için bakteriler neme ihtiyaç duyarlar, su olmazsa beden çürümez.
    hem beyin hem de iç organlar aşırı şekilde nemlidir, dolayısıyla çürümeyi önlemek için, ölümden hemen sonra çıkarılmaları gerekir. beyin, burun deliklerinden içeri sokulup, etmoid kemiğini kırarak kafatasına erişen uzun bir tel aracılığıyla dışarı çıkarılır. tel içeri sokulduktan sonra, beyin dokusunu yarı sıvı bir hale getirerek, vücut ters çevrildiğinde burun deliklerinden akmasını sağlamak için -tıpkı bir yumurta çırpma aleti gibi kullanılarak- içeride döndürülür.
    beyin çıkarıldıktan sonra, iç organlara ulaşmak için karnın sol alt kısmı yarılır. mide, ciğer, bağırsaklar ve böbrekler dikkatlice çıkarılıp yayvan kaselere yerleştirilir.
    bedenin yumuşak dokularında kalan nemin giderilmesi için sodyum karbonat, sodyum bikarbonat ve sodyum kloridin (karbonat ve tuz) doğal bir bileşimi olan natron kullanılır ve bedenin kalan tüm suyu kurur, birkaç gün sonra beden 20 kilo civarına düşer. sargılanmaya hazırdır.
    sargıların sarılması sürecinde bir rahip, mumyalama tanrısı çakal anubis maskesi takmış, firavunun yeniden dirilmesini sağlayacak sihirli büyüler söylerken, diğer rahipler firavunu ölümsüz kılmak için keten sargıların içine mücevherler ve sihirli muskalar koyarlar. ayrıca birkaç uşak, uyandığında yemesi için özel yemekler ve evcil hayvanları ile bazı eşya ve giysileri de mezara onunla birlikte konulurdu.
    mumyacılar, firavunun öbür dünyada yeniden dirildiğinde tam olması için bedenin neredeyse tüm parçalarını saklıyorlardı. buna karşın, işlevini bilmedikleri beyni atmayı tercih ediyorlardı. çünkü mısırlılar, insanların beyinle değil, heyecanlandığında hızlı hızlı çarpan kalpleriyle düşündüklerine inanıyorlardı. bu nedenle firavunun kendi cesedini yeniden canlandıracak sihirli büyüleri hatırlayabilmesi için, bedeninin içinde yalnızca kalp bırakılırdı."

    the murder of tutankhamen - bob brier

mesaj gönder