• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
Yazar Jane Austen
mansfield park - jane austen
mansfield parkı, tıpkı emma gibi, jane austen’ın olgunluk dönemi romanlarındandır. gerçi zina, austen’ın romanlarında pek rastlanan bir tema değildir, ama huzur içinde yaşayan ev halkını birbirine kattığında, hiç umulmadık sonuçlara yol açacaktır. romanın kadın kahramanı fanny price, bu sonuçlarla mücadele etmek zorunda kalacak, bu arada bir yandan kendi duygularıyla yüzleşirken, bir yandan da yakın çevresinden gelen baskılara karşı koyması gerekecektir. mansfield parkı, gerek anlatım biçimi, gerek dini ve dinsel görev bilincini tartışması bakımından austen’ın en ciddi romanıdır. fanny price, bertram ailesinin kır evlerinde onların elinde yetişmiş, pek ilgi gösterilmeyen, içekapanık bir kızdır. roman geliştikçe gerçek bir kahramana dönüşecek, ahlakî yetkinliği sayesinde sonunda kendisini bertram ailesine bütünüyle kabul ettirecektir.
  1. jane austen'ın okuduğum ilk romanı. akıcı ama fazla ahlakçı buldum. açık fikirli bir gözle bakarak olayların ele alınış biçimini benimsemek mümkün değil. haddim değil belki ama bâzı şeyler için saçma bile diyeceğim. dönemine göre değerlendirilmeli belki de.

    okuyup da tanıdığıma sevindiğim karakterler vardı ama okumasaymışım da olurmuş. sadece okuyanların görüşlerini merak ediyorum açıkçası.
    !---- spoiler ----!

    yazmazsam olmayacak.
    mutlu bitsin diye ve ana karakterimiz masum aşkına karşılık bulsun diye böyle bir son! o kadar basit ki. olacak iş değil. aylarca başkasını seven ağabeyciğimiz, tatlı fanny'sine aşık oluveriyor! bunu da son iki sayfada okuyoruz. hiç görmüyoruz da. jane austen tarzı bu herhalde. gâyet basit bir tarz olduğunu söylemekten çekinmeyeceğim, üzgün de değilim.
    halbuki mr. crawford ne kadar da harikaydı ve karakterinin gelişimi, aşkı ne de güzel ilerlemekteydi. resmen dürülüp kenara atıldı! neyse...

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder