• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
homo deus - a brief history of tomorrow - yuval noah harari
çok satan; sapiens: insanlığın kısa bir tarihi'nin yazarı yuval noah harari, bize çok da uzak olmayan, yeni sorunlarla karşılaştığımız bir dünyayı öngörüyor. harari, homo deus'ta ,ün kazanmış bilim harmanıyla tarih, felsefe ve alakalı tüm bilim dallarıyla geleceğimizi inceliyor.

homo deus, yirmi birinci yüzyılda şekillenecek planımızı, rüyalarımızı ve kabuslarımızı keşfediyor.
beklenen ölümlerden, yaratılacak yapay zekaya; temel soruları soruyor: nereye gidiyoruz?
hassas dünyamızı kendi yok edici güçlerimizden nasıl koruyacağız?
bu evrimin yeni aşaması.
bu homo deus.
  1. (bkz: hayvanlardan tanrılara sapiens-insan türünün kısa bir tarihi - yuval noah harari) okuduktan sonra ciddi bir beklenti ile başlamıştım kitaba maalesef beklentimin altında kaldı.
    başlıca sebep kitabın çok fazla tekrara düşmesi ve yeni şeyler vaadetmemesi oldu. bu durum bende sanki ticari nedenlerle yazılmış bir kitap izlenimi verdi.
    sapiens'i okumamış birisi için kitap biraz eksik kalabilir ama sapiens'i okuyan içinse biraz yavan gelebilir. bu kitapta harari tek tanrılı dinlere yüksek dozda eleştiriler getirmiş ve birazda kapitalizm güzellemeleri var gibiydi. önceki kitapta olduğu gibi tarım devrimine çokça anlam yüklenmiş. yuval noah harari'nin veriler ışığında sunduğu teoriler , olası gelecek senaryoları tartışılabilir ancak görünen o ki insanoğlu kendi kendinin sonunu hazırlamaya uzak değil.
    '' yazı dili, gerçeği betimlemenin en mütevazi yolu olarak kabul görürken zamanla gerçekliği yeniden şekillendirmenin bir aracına dönüştü. resmi makamların raporları çıplak gerçeklerle karşılaştırıldığında ,kendinden ödün veren genellikle gerçeklik oldu. vergi kurumları, eğitim sistemleri ya da herhangi bir bürokratik durumla muhatap olmuş herkesin bildiği gibi ,gerçekler bir şeyi değiştirmez .belirleyici olan her zaman elinizdeki formlarda yazanlardır.''

mesaj gönder