1. şimdi buraya laik bir bakış açısı getirmek istiyorum:
    şehitlik özü itibariyle dini bir mertebe. dünyada değil ahirette geçerli bir etiket. zaten teknik anlamda kişinin asıl niyeti bilinemediği için dünyada tamamıyla bilinmesi de mümkün değil. ancak 'şehit olmuştur inşallah' diye dua edilir. çünkü şehit olması için bir defa imanının tam olması lazım vs. bazı hadislere dayandırılarak şehit olduğu bu dünyada tahmin edilen kişiler mevcut. işte uzak bir yerde vefat etmiş, cenaze üç günlük yoldan gelmiş ama kokmamış ya da morarmamış.tabi yine net söylemek mümkün değil ama mevzu tamamen niyet burada.

    türkiye cumhuriyeti'nin kullandığı anlamda şehitlik tamamen bürokratik bir sıfat. şehit olandan ziyade kalanlara yarıyor. aileye belirli ücretlerde indirim, evlatlarına burs gibi devletin belli imkanlarından faydalanma. bu noktada da karar verici makamlar kimin şehit olmasına karar verirse şehit odur.

    zaten dini anlamda şehit kavramı ile ikinci kavram anlam itibariyle örtüşmez. misal soma'da vefat eden madenciler helal rızkı peşinde koşarken öldükleri için şehitlik onlara daha yakındır ama dediğim gibi devletin kullandığı şehit kavramı dini literatürdekinden farklı olduğu bu noktada için şehit sayılmayabilirler.

    devletin dediği ile yaradanın dediğini karıştımayın.

mesaj gönder