• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
kuyucaklı yusuf - sabahattin ali
"bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. bu da karısı idi. muazzez'in varlığı yusuf için büyük, boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. onun bu kadar sebepsiz yere, bu kadar insafsızca yusuf'un hayatından koparılması çıldırtacak kadar acı idi. hayatında asıl aradığı şeyin muazzez olmadığını biliyordu, fakat muazzez olmadan bunu aramaya muktedir olamayacağını sanıyordu."kuyucaklı yusuf türk edebiyatının belki de en romantik kahramanıdır. hayatın ve insanların zalimliği karşısındaki naif duruşu ile bir yandan trajik bir sona ilerlerken, bir yandan da yaşadığı lirik aşk hiyakesinin kahramanı olarak edebiyat tarihinde yerini almıştır. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. anadolu'nun tozlu yollarındaki yaylı arabalardan duble yollardaki dört çekere kadar uzanan dönemde değişen bir şeyin olmadığını hatırlatan sabahattin ali kitabının ismidir kuyucaklı yusuf.
    sabahattin ali kaleminden sözcükleri damıtarak bize enjekte ediyor.memleket gerçeklerini basit bir kurgu ve kitabın arka kapağında yazılan kadar romantik olmayan yusuf karakteri ile anlatıyor.
    değişen dönemi,tabiatı gereği aynı kalamayacak insanları ,işsizliği, bürokrasiyi ,kadını ,namusu ,cinayeti bir romanın içerisine sığdırıyor.
    sabahattin ali kuyucaklı yusuf ile tehlikeli sulara dalmış ,kalemini sakınmamış. bu şaheserin 1937 yılında çıktığını düşünürsek hele birde üvey de olsa kardeşi ile evlenen bir karakter mevcutsa orada nasıl tepki ve eleştirilerin geldiğini tahmin etmek güç değil. diğer yandan memlekette paran kadar yaşadığını ,adaletin hep zayıfa kılıcını indirdiğini basit ama keskin bir şekilde anlatıyor. üzerinden seksen yıl geçmesine rağmen değişen bir şey olmaması ne acı...
    sabahattin ali töreyi,kadını ,namusu da on beş yaşında bir çocuk muazzez'in hayatından anlatıyor.sonu on beş yaşında toprak olan bir hikaye. kodamanların, kaymakamın, bürokratın makamdan, paradan bağımsız nasıl alçaldığını yusuf'un tabancasından çıkan her kurşun ile öğretiyor.
    sabahattin ali ilk romanından sanki bir üçlemenin yolunu yara yara açıyor.

    (bkz: kuyucaklı yusuf - sabahattin ali) > (bkz: içimizdeki şeytan - sabahattin ali) > (bkz: kürk mantolu madonna - sabahattin ali)

mesaj gönder