1. neden bilgisayar klavyelerinin harfleri alfabeye göre dizilmez?

    tüm dünyada q klavye olarak bilinen tuş dizilimi, aslında daktilonun icat edildiği günden beri hiç değişmedi. tuşların diziliş şekilleriyle ilgili pek çok rivayet bulunmaktadır ama en kabul gören hikâyeye göre; daktilonun mucidi christopher latham scholes, ilk çalışan örneklerde bir problemle karşılaştı. icat ettiği yazı makinesinin harfleri kâğıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kodları, kapalı bir kutunun içinde yer alıyordu ve iki kol birden kâğıda doğru havalandığında içerde sıkışmaya neden oluyordu. sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun gördü ve q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıktı. 1874 yılında bu cihazların üretim hakkını alarak seri üretime başlayan e. remington & sons firması harf dizilimini değiştirmedi ve aynen kullanmaya devam etti. ilk seri üretime başlandıktan sonra da kullanım yaygınlığı ve alışkanlıklar dolayısıyla da q klavye dizilimi bir daha değişmedi.

    klavye dizilimleri konusunda pek çok çalışma yapılmış, pek çok alternatif ortaya konulmuş olsa da görünen o ki; yeni bir dizilimin popülerlik kazanması oldukça zor. bu da 'q' tipi klavyelerde daha uzun yıllar çalışacağımız anlamına geliyor.

    ancak türkçe için kullanılan 'f' ve diğer bazı ülkelerde kullanılan 'a' klavye dizilimleri de mevcuttur. bunlar da ise, ülkelerin diline göre yaygın kullanılan harflerin elin nispeten kolay ulaştığı merkez konumlara yerleştirilmesi amacı taşınır ve bu sayede yazım hızının artması hedeflenir.

    kaynak:zeki kanmaz - gereksiz bilgiler kitabı ((:

mesaj gönder