• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.38)
pred dozhdot - milcho manchevski
makedonya ve londra hatları üzerinde kurulmuş 3 farklı aşk hikayesi ile modern çağda avrupa'ya ışık tutan bu filmde makedonya dağlarında meydana gelen gizemli bir olay ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getirerek bir rahip, bir londralı resim editörü ve bir de savaş fotografçısının kaderlerini de trajik bir biçimde bir noktada buluşturur. bu karakterler ve olayları üç ayrı bölümde işleyen 'yağmurdan önce' savaşın masum insanları zorla taraf tutmaya yönelten doğasını gözler önüne serer.
  1. youreads sinema grubunun balkan sineması programının ilk filmi.

    üç bölümden oluşan filmimiz hakkında ek olarak söylenebilecek fazla bir şey yok sanıyorum. yukarıdaki beş giride film hakkındaki pek çok şeye temas edilmiş. ben sadece spoiler ibaresi altında ne sahneydi be dediğim sahnelerden bahsedip cevaplayamadığım soruları paylaşıcam. ha bir de @xentios'un da temas ettiği ikinci bölüm hakkında konuşucam.

    !---- spoiler ----!

    - filme ismini de veren yağmur, bir şeyi sembolize ediyor olsa gerek. tüm kritik bölümlerin öncesinde yağmurun yaklaştığı söyleniyor. yağmur bir tehlike alameti olarak mı yansıtılmış acaba?

    - zamira'nın göründüğü ilk sekansta onu erkek sanan yalnızca ben miyim?

    - bojan'ı sahiden zamira mı öldürdü? bunu öğrenemiyoruz filmden ancak ilk kısımda dedesi tarafından kiril'le dağda yakalandığı sahnede bunu reddetmeyerek öldürmüş olabileceği fikri doğuyor.

    - filmin son bölümüne girildiğinde olaylar biraz da aydınlanmış ve aklıma hemen şu gelmişti: "alex'i zamira öldürdü!" kiri'in tüm hayatını adadığı manastırdan atılmasına sebep olacak şekilde koruduğu kadının, amcası alex'i öldürmüş olduğu bir senaryo daha çarpıcı olmaz mıydı sevgili seyirciler?

    - son ve en kritik madde: filmde sanırım büyük bir mantık hatası var. filmin zamansal sıralaması 2-3-1 şeklinde ancak ikinci bölümde anne'nin elinde birinci bölüme ait olan zamira'nın ölüm fotoğrafları var. biz mi yanlış anladık yoksa hakikaten bu gözden kaçmış olabilir mi?

    !---- spoiler ----

    makedonya'daki etnik bir iç savaşın sağanağına uğrayan masum insanların hikayesi.

mesaj gönder