1. hemen hemen herkesin bildiği bir paradokstur. zamanda yolculuk konusu geçince mutlaka değinilir buna da. predestination filminin de (zaten ingilizcesi predestination paradox'tur) ana konusudur.

    paradoksu özetleyecek olursam. eğer zamanda geriye gidip dedemizi öldürürsek ne olur sorusudur. dedemizi öldürdüğümüz için biz hiçbir zaman var olamayız. bu durumda zamanda yolculuk yapıp cinayeti gerçekleştiren kişi var olmadığı için dedemiz yaşamına devam eder. dedemiz yaşamına devam edince biz doğarız ve zamanda yolculuk yapıp dedemizi öldürürüz... içinden çıkılması imkansız gibi duran bir paradoks. ama konu zaman olunca imkansız diye bir şey pek mümkün değil gibi.

    geçtiğimiz günlerde bir çözümünü duydum ve gayet de mantıklı geldi (paralel evrenlere inananlar için tabii ki). çözüm şöyle: şu anda yaşadığımız evrene a evreni diyelim. zamanda yolculuk yaptığımızda gittiğimiz zaman dilimi a evrenine ait değil (x-y düzlemi gibi anlaşılmaması için x ve y kullanmadım). gittiğimiz zaman dilimi b paralel evrenine ait. oradaki dedemizi öldürürsek oradaki biz doğmamış olacak sadece. biz yine a evreninde doğabileceğiz. sadece dedemizin bir başka evrendeki halini öldürmüş olduk. teknik olarak kendi dedemiz bile değil aslında. saçma bulan olur kabul eden olur. herkesin kendi görüşü. şu anlık teknolojimizle test edemediğimiz için sadece fikir yürütebiliyoruz.

    edit: biberbey'in uyarısıyla buna benzer bir yorumu zaten yaptığımı fark ettim. bu yorumda olayı biraz daha açıklamışım ama sanırım :)
    jimi

mesaj gönder