1. bu protesto sayesinde turkiye'deki uber olayinin yurtdisindan farkli oldugunu ogrendim. hatta yasadisi bir uygulama olarak degerlendirildigini ve yakalandiginizda hem sofore hem yolcuya ceza kesildigini duyunca sok gecirdim.

    amerika'da yasadigim eyalette uber cok yaygin ve taksi sistemi duzgun olmasina ragmen taksilerden daha kullanisli. cunku yasadigim yerde yoldan taksi cevirme diye bir sistem yok. ariyorsun, adini, bulundugun yeri, gidecegin yeri, kac kisi oldugunu soyluyorsun ona gore gonderiyorlar ve anlik islerinde cok sacma geliyor bu surec. uber butun bunlari anlik ve tek tus ile yapmani sagliyor telefonda kimseye birsey anlatmana gerek kalmadan. ucret konusunda da daha uygun ve bahsis zorunlulugu yok. normal taksilerde bahsis vermemek kufur gibi algilanir, soforun suratinin dustugunu gorursunuz her seferinde.

    daha kalabalik sehirlerde yoldan taksi cevirme olayi var ama bunda da yine taksicinin extra triplerini cekebiliyorsunuz ve bagaji olma, yolcu sayisi, havaalani gibi durumlarda ucret artiyor. kisaca uber size daha cabuk ve kaliteli hizmet sunuyor. soforu puanlayabiliyorsunuz, isterseniz bahsis veriyorsunuz, puanina gore sofer (evet sofer... yazmayi gectim konusurken de bazen boyle cikiyor bknz kibariye'nin annesi) secebiliyorsunuz. bu puanlama sistemi sayesinde de guler yuzlu bir hizmet aliyorsunuz.

    uber'de calismakta yeni bir sektor haline geldi. en az bir yillik amerikan ehliyeti sahibi olmaniz gerekiyor ve sanildiginin aksine verginizi de oduyorsunuz. turkiye'de vergisiz oldugunu iddia ediyorlar ama cok basit bir islemle vergiye tabii olabilir.

    vergilendirme ve ya bu konuda bir calisma yapilmasi taksi plakasi sahiplerinin isine gelmeyecegi icin ve bu kisiler dusunulerek taksicilik yapildigi icin ulkemde kimse o topa girmek istemiyor. taksi plakasi diye bir kavram oldugu surece ulkemizde yayginlastirmayacaklar bu uber isi. arkasindaki guc ise soforler odasidir. aslinda isminin soforler odasi olmasina bakmayin ekmegi arabayi ve sofuru bile gormeyen plaka sahipleri kazanir. bu kisilerin kim oldugunu da ogrenmek istiyorsaniz piyasadaki "ya bu para nerden geliyor" dediginiz mafya kilikli insanlardan baskasi degil. birkac unlununde cok fazla plaka sahibi oldugu biliniyor. yani tam bir kurtlar sofrasi. calisan soforler ama ekmegi goturenler ustlerindeki guc sahipleri.

    uber yasallasirsa arabasi olan herkes bunu kazanc kapisi haline getirebileceginden ve plaka sahiplerinin bir numarasi kalmayacagindan boyle olmaya devam edecek. hee ne zaman duzelir derseniz, bu plaka sahipleri kendi aralarinda kavga edip birbirlerinin pisliklerini ifsa ederse belki gundem olur, duzenlemeler gelir. gecenlerde buna benzer bir skandal muzik piyasasindaki kartellerin ifsasi ile olmustu. cok sevdigimiz sezen aksu'nun sebnem ferah'in nasil baskalarinini ekmegine tas koydugunu gorduk.

mesaj gönder