1. bir başka başlıktan düştüm buraya. matematik başlığından. dünya dışı varlıkların varlığını kabul ederek başlayacağım. bu varlıklar da matematiği bizim algıladığımız gibi mi algılıyorlar? yani onlar da 3 tane 3'ün toplamını bulmak için bu iki sayıyı birbiri ile mi çarpıyorlar? yoksa daha farklı yöntemleri mi var?
    matematik sonuç olarak bi kolay yol sanatı değil mi? bir sonuca ulaşmanın kolay yolunu bulmaya çalışan bir alan değil mi? bir dairenin alanını bulmak için yarıçapı, kendisi ve pi sayisi ile çarpmak gerektiğini farkeden, 1'de n'e kadar olan doğal sayıların toplamını bulmak için n sayısı ile n+1 sayısını çarpıp 2'ye bölmenin yettiğini farkeden, teker teker sayıları toplamaya gerek olmadığını bulan bir alan değil mi? eğer öyleyse dünya dışı varlıkların bu işlemleri yapmaktaki pratik yolları bizimki ile aynı mi? belki de dairenin alanını bulmak için daha kolay bi işlemleri vardır. belki de bu sayede onlar bizi ziyaret edebiliyorlardır biz onları değil. arrival filminde uzaylıların dil anlayışının farklı olmasi ile zaman kavramının onlar için ne kadar farklı olduğunu gördük. bir de matematiği anlayışlarındaki farki düşünün. tüm evreni cok farklı algılamazlar mıydı?
    ya da maymunlara geri dönelim. maymunlar için matematik ne demek? belki onların da dairenin alanını hesaplama yolları bizimkinden farklıdır. belki onların da daha kolay yolları vardır. onların beynindeki yolaklar öyle farklıdır ki bizim bilmediğimiz kavramlar vardır onlar için ve bu yüzden dairenin alanını bizim hiç anlayamayacığımız bir yolla hesaplıyorlardır.

mesaj gönder