• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.88)
tokyo monogatari - yasujiro ozu
dönüşmekte ve batılılaşma yolundaki japonya'nın taşra kentlerinden birinde yaşayan yaşlı karı-koca, uzun zamandır kendilerinden ayrı yaşamakta olan çocuklarını ziyaret etmek için başkent tokyo'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkarlar. çeşitli beklentilerle ve umutlarla çıkılan bu yolculuk, tokyo'ya vardıklarında çocukları tarafından ilgisizce karşılanmalarıyla son bulur. başkentte geçirdikleri zaman boyunca yaşlı çiftin çocukları kendi aileleri ve iş hayatları gibi nedenlerle sürekli meşguldürler ve bu yoğunluklar nedeniyle anne-babalarına gereken ilgiyi gösterememektedirler. bu süreçte yaşlı çiftle ilgilenen tek kişi savaşta ölen oğullarının dul karısı olur.
  1. hiç eskimeyen ve eskimeyecek olan yasujiro ozu filmi. evet eskimeyen dedim çünkü filmin anlattığı hikaye hemen hemen her coğrafyada ve kültürde karşımıza çıkabilecek bir hikaye. modern hayatın, gelişen şehir yaşamının, ekonomik kaygıların ve maddiyatın gelenekleri ve manevi ilişkileri nasıl azalttığını, yok ettiğini ve yozlaştırdığını anlatan bir film tokyo hikayesi.

    film sadece hirayama ailesini değil aslında modernleşen japon halkının duygusuzlaşmasını eleştiriyor. baba noriko'nun eski arkadaşları ile diyalogları durumun vahametini anlatıyor. ve bir de dul gelin noriko var ki tüm olanlara rağmen bir anıt gibi yükseliyor arada. filmde yaşlı çiftin adeta soluk aldıkları mekan noriko'nun etrafı.

    ekleme: filmi izlerken dikkatimi çekti noriko' yu ne zaman övseler noriko " yiiiieeğğhh" gibi bir ses çıkarıyor bunun bir anlamı var mı? japon dili ve kültürüne hakim arkadaşların bilgilendirmesini rica ederim.

mesaj gönder