• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
uysal kız - fyodor mihailoviç dostoyevski
thomas mann, dünya görüşü yüzyılı aşkın süredir tartışılan fyodor mihailoviç dostoyevski'yi "doğunun dantesi", maksim gorki ise, "rus shakespeare'ı" olarak niteler.kurmaca ve kısa bir anlatı olan uysal kız; gerilimi, ruhsal derinliği ve insancıl anlatımıyla, yazarının yazınsal yüceliğinin kanıtlarından biri olma özelliğini gösteriyor. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. eski eşim hediye edene kadar hakkında pek fazla bilgi sahibi olmadığım eser. ancak elime aldıktan sonra bir kaç dakika içerisinde kitabı bitirmeyi başarmıştım. ona bana bunu neden hediye ettiğini ve içerisinde yer alan pasif kız modelini ve platonik aşık erkeği göstererek ilişkimize atıfta mı bulunuyorsun diye sormuştum. o da gülümseyerek, asıl mesajı almak için biraz daha iyi düşünmem gerektiğini söylemişti.

    kapağı açar açmaz dostoyevski okuduğunuzu hissediyorsunuz. içerisinde yer alan olumsuz ve negatif yönleri, bu kadar arzu ve şehvet ile okutabilecek başka bir yazar aklıma gelmiyor.

    !---- spoiler ----!

    genç bir kıza karşı beslediği duyguların karşılığını almak için uğraş gösteren orta yaşlı bir adamın çabaları anlatılıyor. burada kızın özgürleşme çabaları ve özgürlüğü için ölümü bile mübahlaştırması, adamın kızın yüreğini kazanmak için mevcut şartlarından feragat ederek ona yönelmesi ve kitabın finalinde yer alan intiharı gerçekten tek nefeste okunuyor.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder