1. bir kişilik bozukluğu değil yalnızca "duygudurum bozukluğu"dur.
    iki uçlu duygudurum bozukluğu.

    bir çok iyi, "her şeyi yaparım bana bişey olmaz"cı hissetmek, bir depresyonun dibinde, yataktan kafasını çıkarmaya bile korkmak. ve ruh halinin bu iki uç arasında ataklar şeklinde değişmesi...
    ki çoğunlukla da bir mani atağının hemen sonrasında bir depresyon atağının,
    ağır bir depresyonun sonunda da mani atağının gelmesi,
    -
    ben şöyle örnek veririm her zaman; çok basit anlatacak olursam:
    depresyon atağının yaşandığı dönemde ortaköyden denize baktığınızı varsayın; ya kayıp düşersem? ya boğulursam? ya çıkamazsa? gibi düşünceler yoğundur. hatta o atakta intihar obsesyonu gelişmeye başladıysa şurdan atlasam da ölsem? biri beni itse? ceplerime taş doldurup kendimi bıraksam? gibi takıntılı düşünceler de çok yoğundur.
    mani döneminde ise aynı noktadan denize bakınca şu cümle olasıdır: "ben burdan bi dalsam beylerbeyinden çıkarım." ve de hatta; ağır bir mani durumunda suya atlamak kaçınılmaz olur.
    iki ucu da bozuktur yani anlatmak istediğim o...

    ataklar öncesi veya süresinde tedaviye başlanmazsa (veya olan tedavi kesilirse) salınımın daha artması ve klinik tablonun daha kötüleşmesi olasıdır. en iyi tedavi ilaç ve psikoterapi ikilisiyle sağlanır.
    hastaların çoğu lityum kullanır ve lityum tedavisi hayat boyu sürebilir. bunun dışında psikotik veya nevrotik semptomlar varsa farklı ilaçlar da verilebilir.

    bipolar bozuklukta tamamen iyileşme diye bir şey ne yazık ki yoktur. ataklar tekrar edebilir. hayat boyunca ancak "ataktan uzak hayat" vardır.
    düzenli beslenme, düzenli uyku, egzersiz, düzenli hayat, alkol ve sigara kullanmama, stres yönetimi ve tabi ki düzenli ilaç kullanımı ataklara yakalanma riskini azaltır, gelen atakların da hafif bir şekilde geçmesini sağlar.
    30 mart günü "dünya bipolar günü" olarak kabul edilir. 30 mart olmasının sebebi de bir bipolar olan vincent van gogh un doğumgünü olmasıdır.
    türkiyede bipolar bozukluk hastalarının ve hasta yakınlarının toplandığı, özellikle hastalığı ve kendini tanıma, bununla yaşama konularında birbirlerinden ve uzmanlardan yardım aldıkları 2 önemli dernek vardır.
    biri bipolar yaşam derneği diğeri de lityum derneğidir.
    -
    özetle söyleyebileceklerim bunlar. başka soru varsa alayım.

mesaj gönder