• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.33)
alice harikalar diyarında - lewis carroll
her şey elindeki saate bakıp hızlı hızlı yürüyen tuhaf giyimli bir tavşanla başladı. tavşanın peşine takılan alice, bir anda kendini fizik kurallarının çok da geçerli olmadığı garip bir dünyada buldu. yediği ya da içtiği her şey kızcağızı ya küçücük yapıyor ya da dev gibi büyütüyordu. kendi gözyaşlarından oluşan kocaman bir denizde boğulmaktan güç bela kurtulup, komik bir çay partisine katılan alice’i daha bir sürü acayip macera bekliyordu.

yaklaşık 140 yıl önce, aslında bir matematikçi olan lewis carroll, bir dostunun alice adındaki kızını oyalamak amacıyla anlattığı öyküleri bir kitapta toplamayı düşündü ve ortaya dünya tarihinin en ilginç çocuk romanı çıktı.

(idefix.com'dan alınmıştır)
  1. az önce üst komşumuzun ilkokula giden kızı geldi. elindeki kitabında yer alan birkaç etkinliği anlamadığını, öğretmeninin konuyu anlatmadığını ama ödevin yapılıp yarın öğretmene gösterilmesi gerektiğini söyleyerek yardım istedi. zamansız çalınan kapıların önünde ellerinde ders kitapları ile komşu çocuklarını görünce mutlu oluyorum. hem böylelikle onların jenerasyonlarını keşfetmiş oluyorum hem de müfredatta ne oluyor ne bitiyor öğrenmiş oluyorum. yardım istediği konu ile ilgili sayfayı açıp gösterince, önce bir iki saniyeledim. anlamaya çalıştım. bu esnada çocuğa da sorular sorup hem öğretmenin bilgi ve birikimini ölçmeye çalıştım hem de sınıfın düzeyini merak ettim. cık, olmuyordu. konu masal idi. verilen örnek ise "alice harikalar diyarında"

    öncelikle yazar hakkında, kitap hakkında çocukların anlayacağı üslup ile hiçbir bilgi aktarımı yok. ve hala konu ile ilgili bağlantısını çözebilmiş değilim. hangi yönden bu metinden bir parça kırpıp yerleştirdiler müfredata? hadi bunları bir kenara koyuyorum. bu kitabın yazılış amacı hakkında bilgi veriliyor mu? kitapta geçen metaforların hangi anlama çıktığını biliyor mu öğretmenler yahut okurlar?

    lewis carroll, altmışlı yılların başında bir olayın patlak vermesi sonucunda yalnızlaştığı bir dönemde kaleme alır bu eseri. yazar hayatı boyunca aynanın diğer tarafında olmuştur. bu yüzden fark edilmesi, anlaşılması çok sonralarına rastlar. bir üniversitenin kütüphanesinde çalışmaya başlaması ile dekanın dört yaşında kızı olan alice ile tanışır. eserin ilk tohumları alice'yi takip etmesi ile atılır. sık sık dekanın evine giderek alice 'ye ilgi gösterir. çünkü lewis'in küçük yaştaki çocuklara zaafı vardır. daha açık bir ifade ile pedofilidir. ellili yılların sonları ve altmışlı yılların başlarında ürettiği tüm eserlerin konu odağında çocuklar yer alır. ergenlik öncesi kızlara olan ilgisi ve onları cazibeli bulması ile ilgili olan eserleri masumane bir kurgunun ardında sıkıştırılmış olarak verilir. alice'ye farklı davranması sıklaşır, kendisi ile daha çok yalnız kalmaya başlar. dekanın gözlemleri sonucunda yazarın altmışlı yılların sonunda sırrı ortaya çıkar. böylelikle lewis ile tüm ilişiği kesilir. bu sırrı açığa çıkaran neden ise on bir yaşına basmış bir kız çocuğu olan alice'ye yazdığı ilk mektuptur. yetmiş ikinci yaş gününü kutlarken alice'ye "evlenmesi" için izin istediği yazılıdır mektupta. on bir yaşında bir kız çocuğu alice ve karşısında yetmiş iki yaşında lewis caroll. bu sırrın açığa çıkmasından kaynaklı birçok yaşanılanlar yazarı etkiler ve köşesine çekilir. köşesinde törpülediği yalnızlığından ise bu eser ortaya çıkar. hemen ardından ise ölür ve ölümünden sonra ünlenir. ve çoğu kimse yazarı hakkında en ufak bir bilgisi yoktur.

    gerisini artık siz düşünün...

mesaj gönder