• youreads puanı (8.33)
  1. güftesi Fuat Edip Baksı' ya bestesi Selahattin Pınar' a aittir.
    sözleri şu şekildedir.
    Bir bahar akşamı rastladım size
    Sevinçli bir telaş içindeydiniz
    Derinden bakınca gözlerinize
    Neden başınızı öne eğdiniz?

    İçimde uyanan eski bir arzu
    Dedi ki: yıllardır aradığım bu!
    Şimdi soruyorum büküp boynumu:
    Ahhhh!!!
    Daha önceleri neredeydiniz?
    güfteninde hikayesi vardır ancak ben bildiğim kadarıyla bestenin hikayesini anlatmaya çalışayım.
    afife jale tiyatro aşkı için evini terk etmek zorunda kalan bir sanatçıdır. Yaşadığı dönemde oyunculuğun fahişelikle yanı şey olduğuna inanan babası onu evlatlıktan ret etmiştir. buna rağmen hayallerinin peşinden giden afife jale' nin sahnelerde yer alması bu sefer baba rolünü devralan devlet tarafından engellenmiştir.
    Selahattin Pınar'ın sanatçılık hayatı da aile bağları yönünden afife jalen' nin hayatına benziyor. sanatı tercih ettiği için babası tarafından sürekli aşağılanan selahattin pınar çareyi evi terk etmekte buluyor. hızla tanınan, başarılı bir besteci oluyordu.
    1928 yılına gelindiğinde ikisinin yolu kesişir. ^:bir bahar akşamı rastladım size^. bir yıl sonrada evlenirler. başlarda çokta mutlu olurlar. ^:dedi ki yıllardır aradığım bu^ mutlu yıllar kısa sürecektir çünkü yaşadığı sıkıntılı hayat afife jale' yi morfin bağımlısı haline getirmişti. bu bağımlılığından bir türlü kurtulamıyordu. hatta bir gün sırf morfine ulaşabilmek için çok sevdiği kocasını suriyeli bir eczacıyla aldatmıştı. tüm bunlara rağmen eşini terk etmeyen ve onu bulaştığı bu illetten kurtarmaya çalışan eşi selahattin pınar, karısının neler hissettiğini anlayabilmek için çaresizce çabalamış hatta bir dönem kendisi de morfin kullanmaya başlamıştır. afife jale belki de kendi halinden çok eşinin düştüğü hale üzülüyor, kendisini bırakması için her gün yalvarıyor, baskı yapıyordu. nihayet 1935 yılına gelindiğinde beklenen son da gelmiş, boşanmışlardı.^:ahhh daha önceleri nerelerdeydiniz.^
    afife jale son yıllarını istanbul ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde sefalet içerisinde geçirir. 1941 yılında hayata gözlerini yumar. cenazesinde mezar kazanlarla beraber dört kişi bulunmuştur.
    bizlere de bu aşk için bestelenmiş güzel şarkılar kalmıştır.
    ayrıca
    belgesel
    (bkz: nereden sevdim o zalim kadını)

mesaj gönder